Examination of the relation between consumer's trust – loyalty within relationship marketing in industrial markets
Endüstriyel pazarlarda ilişkisel pazarlama ile müşteri güven-sadakat ilişkisinin incelenmesi
- Tez No: 580164
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI KUŞÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: B2B pazarlama, ilişkisel pazarlama, endüstriyel pazarlama, güven, sadakat, çelik boru sektörü, cam elyafı takviyeli boru sektörü, Business to business marketing, relationship marketing, industrial marketing, trust, loyalty, steel pipe industry, glass reinforced plastic pipe industry
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın amacı alıcı ile satıcı arasında ki güven sadakat ilişkisini endüstriyel pazarlarda incelemektir. Literatürde güven – sadakat ilişkisi bankacılık, perakende ve servis sektörlerinde incelenmiştir. Ancak bu konuda endüstriyel pazarlarda kısıtlı bilgi olduğu ya da çok az bilimsel çalışma olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışma müşteri güven sadakat ilişkisini, ilişki bağlılığı, gücü, kalitesi ve güvenin öncelleri olan iletişim, ortak değerler ve fırsatçı davranış değişkenleri göz önüne alınarak incelemiştir. Araştırma evreni olarak Türkiye ölçeğinde boru sektörü seçilmiş olup, çalışma evreni olarak bu sektörde çalışan 250 çalışan kolaylıkla bulunabilen örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Anket verisi çevrimiçi olarak toplanılmış olup güvenirlilik, faktör, korelasyon ve regresyon analizlerine tabii tutulmuştur. Analizlerin sonuçlarına göre güvenin öncelleri olan iletişim ve ortak değerlerin güven üzerinde pozitif ve anlamlı, fırsatçı davranışın ise negatif bir etkisi gözlemlenmiştir. Güven ile sadakat arasında analiz edilen ilişki bağlılığı, gücü ve kalitesi değişkenlerinin tamamının birbiri arasında pozitif etkisi gözlemlenmiştir. İlişki kalitesinin, ilişki gücü ile müşteri sadakati arasında aracı değişken olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın sonucu, Türkiye ölçeğinde endüstriyel pazarlarda firmaların sadık müşteri elde etmek için müşterileri ile ilişkilerini güven ve bağlılık temelinde oluşturması gerektiğini ortaya koyar. Bu çalışma ayrıca endüstriyel pazarlarda gerçekleştirilecek güven sadakat ilişkisini inceleyen gelecek çalışmalar için kapsamlı bir altyapı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the trust and loyalty relation between buyer and seller in industrial markets. In literature, the trust-loyalty relation has been examined in banking, retail and service sectors. However, it was observed that there is either restricted information or very few scientific studies regarding this subject. This study examines the correlation between trust and customer loyalty, considering relationship commitment, relationship strength, relationship quality and antecedents of trust as communication, shared values and opportunistic behavior variables. The pipe sector of Turkey has been selected as research universe, 250 people working in this sector have been selected as study universe by simple random sampling technique. Data have been collected by way of online survey and analyzed using reliability, factor, correlation and regression analysis methods. According to the results of analyses; it was observed that, as antecedents of trust, communication and shared values have positive and significant impact and opportunistic behavior has negative impact on trust. Relationship commitment, strength and quality variables, which have been analyzed between trust and loyalty, all have positive impact on each other. It has been observed that the relationship quality is the mediating variable between relationship strength and customer loyalty. The results of this study indicate that companies need to build trust and commitment based customer relationships in order to gain loyal customers in Turkey's industrial markets. This study also provides an extensive infrastructure for future studies on trust-loyalty correlation in industrial markets.