Sınıf ve beden eğitimi öğretmenliği mezunu öğretmenlerin beden eğitimi mesleğine yönelik tutumlarının karşılaştırılması
Comparison of attitudes of physical education teachers and school teachers toward teaching profession
  1. Tez No: 415926
  2. Yazar: HARUN YUVACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI ÇOKNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum, Beden Eğitimi Öğretmeni, Sınıf Öğretmeni
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmayla sınıf ve beden eğitimi öğretmenliği mezunu öğretmenlerin beden eğitimi mesleğine yönelik tutumlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırmanın evrenini 2013-2014 eğitim-öğretim yılı Kocaeli ili orta öğretim okullarında görev yapmakta olan 228 Beden Eğitimi Öğretmeni, örneklemini ise 173 Beden Eğitimi Öğretmeni (136 beden eğitimi ve spor öğretmenliği mezunu, 37 sınıf öğretmenliğinden geçiş yapan beden eğitimi öğretmeni) oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak Beden Eğitimi Öğretmenleri için Ünlü (2011) tarafından geliştirilen ʽʽBeden Eğitimi Öğretmenliği Mesleği Tutum Ölçeği'ʼ kullanılmıştır. Öl-çekten alınacak en düşük puan 25, en yüksek puan 125'tir. Öğretmenlerin beden eğitimi öğretmenliğine karşı tutum düzeyleri aritmetik ortalamalar ve standart sapmalar kullanılarak betimlenmiştir. Veriler normal dağılım gösterdiğinde parametrik testlerden bağımsız gruplar t-testi, veriler normal dağılım göstermediğinde ise Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U testleri grupların karşılaştırılmasında kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi (p0.05). Sınıf öğretmenliği mezunu beden eğitimi öğretmenlerin öğretmenlik mesleğine karşı tutumlarının cinsiyete, kıdem yılına, öğretmenlik yaptıkları okullarda spor salonu olup olmamasına göre öğretmenlik mesleğine karşı tutumlarında fark olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). BESYO mezunu ve sınıf öğretmenliği mezunu beden eğitimi öğretmenlerinin cinsiyete göre öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumlarında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p0.05). BESYO mezunu ve sınıf öğretmenliği mezunu erkek beden eğitimi öğretmenlerinin mezuniyet durumuna göre öğretmenlik mesleğine karşı tutumlarında istatistiksel bir fark bulunmuştur (p0.05). BESYO mezunu ve sınıf öğretmenliği mezunu beden eğitimi öğretmenlerinin görev yaptıkları okullardaki spor salonu durumuna göre öğretmenlik mesleğine karşı tutumlarının karşılaştırılması sonucu istatistiksel bir farka rastlanmıştır (p0.05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare attitudes of physical education teachers and school teachers toward teaching profession. The population of this study was 228 physical education teacher in 2013-2014 academic year from the city of Kocaeli. The sample of this study was 173 physical education teachers which included 37 of then were originaly school teacher and 36 of then were graduates from physical education teaching departmeny. Physical education profession attitudes scale developed by Ünlü in 2011 used to collect data. Lowest score abstained from this scale is 25, and the highest score is 125.