Öğretmenlik mesleğine adanmışlığı belirleyen faktörler ve yapılandırmacı öğrenme ortamıyla ilişkisi
Factors determining commitment to the teaching profession and its relationship with the constructivist learning environment
  1. Tez No: 665020
  2. Yazar: MÜNİRE BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM BIÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, yapılandırmacı öğrenme ortamı, öğretmenlik mesleğine adanmışlık, Constructivism, constructivist learning environment, dedication to the teaching profession
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Betimsel tarama modelinde yürütülen bu çalışmada, Antalya ilinde ikamet eden, Eğitim Fakültesinin çeşitli bölümlerinden mezun olup henüz atanmamış öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik adanmışlık düzeyleri ve yapılandırmacı öğrenme ortamına yönelik görüşleri kişisel özellikleri bağlamında incelenmiştir. Çalışmaya, 290'ı kadın, 59'u erkek olmak üzere 349 öğretmen adayı katılmıştır. Katılımcıların %23.2'si sınıf öğretmenliği bölümünde, %28.6'sı fen bilgisi ve matematik öğretmenlik bölümlerinde öğrenim görürken, diğer katılımcılar da İngiliz dili eğitimi, okulöncesi öğretmenliği, sosyal bilgiler öğretmenliği ve Türkçe öğretmenliği bölümlerinden mezun olmuşlardır. Veri toplamak için kişisel bilgi soruları, öğretmenlik mesleğine adanmışlık ölçeği ile yapılandırmacı öğrenme ortamlarını değerlendirme ölçeği kullanılmıştır. Uygulama öncesi güvenirlik analizleri ile ölçeklere ait doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda ölçeklerin bu çalışma için güvenilir ve geçerli bulgular vereceği sonucuna ulaşılmıştır. Veri toplama araçlarından elde edilen veri üzerinde ileri analizler yapılmadan önce normallik varsayımı sınaması yapılmıştır. Sonuç olarak, öğretmen adaylarından toplanan verinin alt ölçekler, maddeler ve ölçek bütününde normallik varsayımını sağlamadığını, dolayısıyla gruplar arası karşılaştırmalarda parametrik olmayan testlerin yürütülmesini öngörülmüştür. Çalışmada, araştırmanın amacına bağlı olarak beş araştırma sorusu geliştirilmiştir. Katılımcıların adanmışlık düzeyleri ve yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturma eğilimleri, bu iki durumun ilişkisi, cinsiyet, bölüm, tercih nedeni bağlamında araştırılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine adanmışlık düzeyleri ile yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturma eğilimlerinin yüksek olduğu gözlenmiştir. Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine adanmışlık düzeyleri ile yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturma eğilimleri arasında pozitif yönlü ve yüksek düzeyli ilişkiler gözlenmiştir. Kişisel özelliklerine göre sonuçlar incelendiğinde; hem öğretmenlik mesleğine adanmışlık hem de yapılandırmacı sınıf ortamı oluşturma konusunda kadın öğretmenlerin erkeklerden, okulöncesi ve sosyal bilgiler öğretmenliği bölümünden mezun olanların diğer bölümlerden mezun olanlardan daha olumlu sonuçlar alınmıştır. Öğretmenliği ideali ve hayali olarak görenlerin diğerlerinden, tekrar sınava girse yine öğretmenlik bölümlerini tercih edecek olan aday öğretmenlerin diğer bölümleri tercih edecek olanlardan daha olumlu ortalamalar elde ettikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study carried out in the descriptive survey model, the commitment levels of the preservice teacher who residing in Antalya and have graduated from various departments of the Faculty of Education and have not yet been assigned to the teaching profession and their views on the constructivist learning environment were examined in the context of their personal characteristics. 349 pre-service teachers, 290 women and 59 men, participated in the study. While 23.2% of the participants studied in the classroom teaching department, 28.6%in the science and mathematics teaching departments, the other participants graduated from the departments of English language education, preschool teaching, social studies teaching and Turkish teaching. For collecting the data, personal information questions, a scale of commitment to the teaching profession and a scale for evaluating constructivist learning environments were used. Before the application, reliability analyzes and confirmatory factor analyzes of the scales were conducted. As a result of the analysis, it was concluded that the scales were reliable enough to obtain valid results for this study. Before further analysis, normality hypothesis was tested on the data obtained from tools. As a result, it was predicted that the data collected from pre-service teachers did not provide the assumption of normality in the subscales, items and the whole of the scale, so non-parametric tests should be conducted in comparisons between groups. In the study, five research questions were developed depending on the purpose of the research. The commitment levels of the participants and their tendency to create a constructivist learning environment were investigated according to the relationships of these two situations, gender, department, reason for preference. When the results were examined, it was observed that the devotion levels of the preservice teachers to the teaching profession and their tendency to create a constructivist learning environment were high. Positive and high-level relationships were observed between preservice teachers' level of commitment to the teaching prefession and their tendencyto create a constructivist learning enviroment. When the resultswere examined according to the their personal characteristics; In the terms of both commitment to teaching profession and creating a constructivist classromm enviroment, female teachers had more positive results than males, and those who graduated from the departments of preschool and social studies teaching than those who graduated from other departments. It has been observed that those who think teaching as their ideal and dream have more positive averages than others, and teacher candidates who would prefer teaching departmens if they take the exam again, than those who would prefer other departments.