Halı imalatı işletmelerinde psikolojik sözleşmenin iş tatmini üzerine etkisini belirlemeye yönelik bir uygulama: Gaziantep ili örneği
An application on psychological contract's effect in carpet manufacture to determine upon the job satisfaction: Gaziantep province example
- Tez No: 415931
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN MEMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sözleşme, iş tatmini, Gaziantep ili, halı imalatı işletmeleri, Psychological contract, job satisfaction, Gaziantep province, carpet manufacturing enterprises
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, Gaziantep ilinde faaliyet gösteren halı imalatı işletmeleri bünyesinde çalışan bireylerin psikolojik sözleşme algıları ile iş tatmini düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırma, Gaziantep ilinde faaliyet gösteren halı imalatı işletmeleri arasından rastgele seçilen işletmelerde çalışan kişilerden veriler toplanarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında yüz yüze anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Gaziantep ilinde faaliyetlerine devam eden halı imalatı işletmeleri bünyelerinde çalışan kişilerdir. Bu kapsamda 320 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırmada ileri sürülen hipotezleri test etmek amacıyla elde edilen verilere, araştırmanın amaç ve kapsamı doğrultusunda güvenilirlik analizi, demografik analiz, regresyon ve t-testi analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, psikolojik sözleşme ve iş tatmini düzeyi arasında olumlu bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is examining the relationship between the perception of psychological contract of people working in carpet manufacturing companies in Gaziantep province and the level of their job satisfaction. This research is operated by collecting data among people who are randomly selected from the people working in the province of Gaziantep carpet manufacturing businesses. Survey technic is used to collect data for the research. In the province of Gaziantep, the target group of research is people working carpet manufacturing businesses. Survey is conducted over 320 people. In order to test the hypothesis put forward in the research, data obtained in accordance with the purpose and scope of the research to reliability analysis, demographic analysis, regression, and t-test analysis was applied. As a result, according to the findings of the research, the psychological contract and the job satisfaction level has been reached to the conclusion that a positive relationship between.