Psikolojik personel güçlendirme ve işe gömülmüşlük halinin yeni ürün geliştirme performansı üzerindeki etkisi: Örgütsel adaletin ılımlaştırıcı rolü
The effect of psychological empowerment and job embeddedness on new product development performance: The moderating role of organizational justice
- Tez No: 488624
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÖZGENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Personel Güçlendirme, İşe Gömülmüşlük Hali, Yeni Ürün Geliştirme Performansı, Örgütsel Adalet, Psychological Empowerment, Jop Embeddedness, New Product Development Performance, Organizational Justice
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütsel adaletin çeşitli düzeylerinde psikolojik personel güçlendirme ve işe gömülmüşlük halinin yeni ürün geliştirme performansı üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Araştırmanın örneklemini, Kırıkkale ilinde faaliyet gösteren imalat işletmelerinin teknik çalışanları oluşturmaktadır (N=318). Örgütsel adaletin farklı düzeyleri bağlamında psikolojik personel güçlendirme ve işe gömülmüşlük halinin yeni ürün performansı üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak için sözü edilen örneklemden toplanan bu çalışmanın verileri moderatör (düzenleyici) değişkenli regresyon analizi yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, psikolojik personel güçlendirme ve örgütsel adalet yeni ürün performansına direkt olarak pozitif etki etmektedir. Buna karşın örgüt adaletin, psikolojik personel güçlendirme ile yeni ürün performansı ilişkisinde düzenleyici rolü oynamadığı tespit edilmiştir. Öte yandan, işe gömülmüşlük halinin yeni ürün performansı üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte örgüt adaletin, işe gömülmüşlük hali ile yeni ürün performansı ilişkisinde düzenleyici rolü oynadığı belirlenmiştir. Son olarak araştırmanın bazı kısıtları olduğu vurgulanmış, imalat sanayii işletmeleri yöneticilerine konu hakkında öneriler ve gelecekte benzer konularda yapılacak araştırmalara ilişkin bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the effect of psychological empowerment and job embeddedness on new product development performance and to investigate the moderating effect of organızational justice on the relations. The research sampling consists of technical employees of businesses in manufacturing industry in Kırıkkale Province. Data acquired from mentioned research sampling has been analyzed by the help of the Moderated Regression Analysis to show the the effects of psychological empowerment and job embeddedness on new product development performance in context of different levels of organizational justice. According to research findings, psychological empowerment and organizational justice had a direct positive effect on new product performance. However, it stated that organizational justice had not played a moderator role in the relation between psychological empowerment and new product performance. On the other hand, it established that job embeddedness had a positive effect on new product development performance. In addition, organizational justice moderated the relationship between job embeddedness and new product performance. Finally, it was emphasized that the study has some limitations, together with some suggestions for executives in businesses in manufacturing industry and suggestions about the researches to be done in similar topics in the future were presented.