İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin sınıf yönetimine yönelik tutumları ve inançları ile örgütsel iletişim düzeylerinin analizi
An analysis of primary school teachers attitudes and beliefs on classroom control and organizational communication levels
- Tez No: 416060
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA GÜRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Örgütsel İletişim, Classroom Management, Organizational Communication
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı Konya ili merkez ilçelerinde (Karatay, Meram, Selçuklu) bulunan resmi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin sınıf yönetimine yönelik tutumları ve inançları ile örgütsel iletişim düzeylerinin analiz edilmesi olarak belirlenmiştir.Araştırmanın örneklemini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Konya ili merkez ilçelerinde bulunan resmi ilköğretim okullarında görev yapan 514 öğretmen oluşturmaktadır. Verilerin elde edilmesinde Martin, Yin ve Baldwin (1997) tarafından geliştirilen ve Türkçeye Savran ve Çakıroğlu (2004) tarafından uyarlanan, Sınıf Yönetime Yönelik Tutum Ve İnanç Ölçeği, öğretmenlerin örgütsel iletişim düzeylerinin ölçümünde de Gürgen (1997) tarafından geliştirilen Örgütsel İletişim Ölçeği kullanılmıştır.Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizi, Tukey HSD testi, korelasyon analizi ve basit regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda; ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin sınıf yönetimine yönelik tutum ve inançlarının insan yönetimi alt bileşeninde müdahaleci olmayan tutum ve inanca sahipken, ders yönetimi alt bileşeninde yüksek düzeyde müdahaleci tutum ve inancına sahip olduğu saptanmıştır. Ayrıca ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel iletişim düzeylerinin genel olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is determined as analyzing the attitudes and believes of teachers, working in state primary schools in central districts (Karatay, Meram, Selçuklu) of Konya, towards classroom management and their levels of organizational communication.Sample of this study consists of 514 primary school teachers working in central districts of Konya. Attitudes and Beliefs on Classroom Control scale developed by Martin, Yin & Baldwin (1997) and adapted to Turkish by Savran & Çakıroğlu (2004) was used to collect data and ?Organizational communication Scale? developed by Gürgen (1997) was used to measure the teacher?s levels of organizational communication.Arithmetic mean, standard deviation, t-test, one-way analysis of variance, Tukey HSD test, correlation analysis and simple regression analysis techniques were used to analyze the collected data.As a result of this study, it is determined that primary school teachers have non-interventionist attitudes and believes for people management sub-dimension of Attitudes and Beliefs on Classroom Control scale and they have high level interventionist attitudes and believes for course management sub-dimension of Attitudes and Beliefs on Classroom Control Scale. It is also determined that primary school teachers have generally high level of organizational communication.