İlköğretim okulu yöneticilerinin ve sınıf öğretmenlerinin bilgisayar tutumları
The attitudes of elementary school administrators and teachers toward computers
- Tez No: 227458
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim okulu yöneticisi, sınıf öğretmeni, bilgisayar tutumları, bilgisayar kaygısı, Elementary school administrator, class teachers, computer attitudes, computer anxiety
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmada İstanbul ili ilköğretim okullarında çalışan yönetici ve sınıf öğretmenlerinin bilgisayara karşı tutumları saptanmaya çalışılmıştır. İlköğretim okulu yöneticilerinin ve sınıf öğretmenlerinin bilgisayar kullanımına karşı var olan tutumları saptanarak bu tutumların kişisel özelliklere göre değişip değişmediğinin ilişkisel olarak incelendiği bu araştırma tarama modelinde düzenlenmiştir. Araştırma evrenini, İstanbul ili Anadolu yakası Kadıköy, Kartal ve Sultanbeyli ilçelerinde bulunan resmi ilköğretim okulları ve bu okullarda görev yapan yönetici ve sınıf öğretmenlerinin tümü, örneklemini ise bu okullar arasından 30 okulda görev yapmakta olan 111 yönetici ve 518 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Yöneticilerin ve sınıf öğretmenlerinin bilgisayara yönelik tutumlarının araştırılması amacıyla Deniz (1994)'in geliştirdiği geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olan, Bilgisayar Tutum Ölçeği-Marmara kullanılmıştır.Çalışmanın amacı doğrultusunda ilköğretim okullarında görevli yönetici ve sınıf öğretmenlerinin bilgisayara karşı tutumlarının cinsiyet, yaş, görev türü, mesleki kıdem, en son mezun olunan öğrenim basamağı, üniversitede bilgisayar eğitimi alıp/almama, bilgisayar kursuna gidip gitmeme, evde bilgisayar olup/olmama ve bilgisayar okuryazarlığı değişkenlerine göre farklılaşma gösterip göstermediği araştırılmıştır. Bu analizler sonucunda, yöneticilerin genel bilgisayar tutum seviyeleri orta, sınıf öğretmenlerinin düşük, her iki grubun bilgisayar kaygılarının yüksek, bilgisayara ilgi duyma ve bilgisayarı eğitim öğretimde kullanımına ilişkin tutumlarının ise orta seviyede olduğu ortaya çıkmıştır. İlköğretim okulu yöneticilerinin genel bilgisayar tutumlarının, bilgisayara ilgi duymaya yönelik tutumlarının, bilgisayar kaygılarının ve bilgisayarların eğitim öğretimde kullanılmasına yönelik tutumlarının sınıf öğretmenlerine göre daha olumlu olduğu bulunmuştur.?Tartışma ve Yorum? başlığı altında da sonuçlara ilişkin olası açıklamalardan ve yapılması fayda sağlayabilecek ileriye dönük çalışmaların neler olabileceğinden söz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study attempts to discover the attitudes of elementary school administrators and class teachers toward computers in Istanbul. The attitudes held by the elementary school administrators and class teachers toward computers have been determined first, and a survey research design has been prepared to find out whether these attitudes change in correlation with demographic and some other personal factors. The research universe is the public elementary schools with their administrative and teaching staff located in Kadıköy, Kartal and Sultanbeyli districts of Istanbul?s Anatolian side. The sample of the study includes 111 administrators and 518 class teachers from 30 schools within these districts. A valid and reliable tool consisting of 42 items and 3 subscales named as Computer Attitude Scale-Marmara developed by Deniz (1994) has been applied to find out the attitudes of the subjects.Within the purpose of the research, it has been studied whether the elementary school administrators? and class teachers attitudes toward computers correlate with factors like gender, age, job position, seniority, education level, having had a computer lesson in undergraduate/postgraduate school, having attended a computer course, the possession of a PC and the level of computer literacy. The results of the analyses indicate that administrators? general computer attitudes is at the medium level whereas teachers? general attitude level is low, while both groups score high on computer anxiety (CA) and remain within the medium range for the subscales of interest in computers (IIC) and using computers in training and education (CTE). The findings show that the elementary school administrators are more positive than the class teachers in the scales of general attitude, interest (IIC), anxiety (CA) and specific attitude toward using computers in training and education (CTE).The possible explanations for the findings and the study topics that can be generated from these findings have been mentioned under the ?Discussion and Conclusion? heading.