Mikroskobik kolitli hastalarda çölyak hastalığı görülme oranı
Microscopic colitis patients the incidence of celiac disease
  1. Tez No: 416063
  2. Yazar: BERAT EBİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN KAYA, PROF. DR. MEHMET EMİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroskobik kolit, Çölyak hastalığı, lenfositik kolit, otoantikorlar, oran, Microscopic colitis, celiac disease, Lymphocytic colitis, autoantibodies, the incidence
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETGiriş: Mikroskobik kolit karın ağrısı ve ishal ile karakterize olan, endoskopik incelemede mukozanın hemen her zaman normal olarak saptandığı ancak alınan biyopsi örnekleri ile tanı konan klinik tablodur. İshal ve kronik karın ağrısı ile başvuran bir hastada şüphe edilmeyip biyopsi alınmadığında bu hastalara irritabl barsak sendromu (İBS) tanısı konabilir. Bu da hastaya yaklaşımı olumsuz yönde etkiler. Çölyak Hastalığı (ÇH) buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıllarda bulunan glutene intolerans sonucu gelişen, ince barsaklarda inflamasyon ve villus atrofisi şeklinde karakteristik histopatolojik bulgular ile seyreden, glutensiz diyet ile düzelen, kalıtsal bir hastalıktır. Hastalığın etyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Çölyak hastalığı asemptomatik olabileceği gibi şiddetli malabsorbsiyon kliniği ile de kendini gösterebilmektedir.Amaç:Kolonoskopik biyopsi ile tanısı konulan Mikroskopik kolitli hastalarda çölyak hastalığı görülme oranını araştırmaktır.Hastalar ve yöntem: Çalışmaya Roma III kriterlerine göre irrıtabl barsak sendromu tanısı olan toplam 98 hastanın; yapılan kolonoskopik biyopsileri sonucunda mikroskobik kolit tanısı alan toplam 20 hasta alınmıştır. Bu hastaların 12' si erkek 8' i kadındır. Mikroskobik kolitli 20 hastanın hepsi lenfositik kolitti. Olguların hiçbirinde kollagenöz kolit mevcut değildi. Bu hastalarda çölyak hastalığını araştırmak amacıyla anti-gliadin IgA (AGA), anti-gliadin IgG, anti-endomysium (EMA) IgA, anti-endomysium IgG, IgA anti-tissue transglutaminase (tTG) antikorlarının varlığı araştırıldı. Ayrıca bu hastalara endoskopik duodenum biyopsisi yapılarak histolojik açıdan çölyak hastalığının varlığına bakıldı.Bulgular: Çalışmaya aldığımız 20 mikroskobik kolitli hastanın hiç birinde çölyak hastalığını destekler serolojik bulguya rastlanılmadı. Hastaların yapılan endoskopik biyopsilerinde de çölyak hastalığına ait histolojik değişikliklere rastlanılmadı. Mikroskopik kolitli hastalarda çölyak hastalığının daha fazla görüldüğüne dair bir bulgu saptanmadı.Sonuç: Çalışmaya alınan hasta sayısı az olmakla beraber mikroskobik kolitle çölyak hastalığı arasında herhangi bir ilişkiye rastlanmadı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Microscopic colitis is characterized by abdominal pain and diarrhea, endoscopic examination, mucosal biopsy specimens were taken from almost every time were normal, but who were diagnosed with clinical manifestation. Suspected in a patient presenting with chronic abdominal pain, diarrhea, and determinations these patients may be diagnosed with irritable bowel syndrome, a biopsy is received. This approach also adversely affects the patient. Celiac disease (CD) of wheat, barley, oats and rye caused by intolerance to gluten found in grains such as, the characteristic histopathological findings in the form of the small intestine characterized by inflamation and villus atrophy, which resolved with a gluten-free diet, a hereditary disease. The etiology of the disease is not fully known. Celiac disease may be asymptomatic, severe malabsorption can show themselves in the clinic.Aim: Colonoscopy with biopsy to investigate the prevalence of diagnosed celiac disease in patients with microscopic colitis.Patients and methods: The study by the Rome III criteria, a total of 98 patients diagnosed with irritable bowel syndrome, as a result of the colonoscopic biopsies of 20 patients with a diagnosis of microscopic colitis. Patients out of 12 men and 8 women. Lymphocytic colitis, microscopic colitis is available in all 20 patients. None of the patients were not available kollagenöz colitis. Celiac disease in these patients in order to investigate the anti-gliadin (AGA) IgA, IgG, and anti-endomysium (EMA) IgA, IgG, anti-tissue transglutaminase (ATTG) The presence of antibodies was investigated. In addition, endoscopic duodenal biopsy in patients with celiac disease, the presence of histologically examined.Findings: That we studied 20 patients with microscopic colitis supports the serological evidence was not detected in any of celiac disease. Histological changes of celiac disease in patients with endoscopic biopsies were detected. Microscopic colitis in patients with celiac disease than in the general population was not detected statistically significant evidence of sightings.Results: Limited number of patients included in the study, although no relationship was observed between microscopic colitis and celiac disease.