Kapitalizm, Kayseri ekonomisi ve işadamları
Capitalism, Kayseri's economy and businessmen
- Tez No: 416066
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYLÜ DİKEÇLİGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Capitalism, Entrepreneur, Kayseri?s Economy, the Grounded Theory
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
KAPİTALİZM, KAYSERİ EKONOMİSİ VE İŞADAMLARIİnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim DalıDoktora Tezi: Mayıs-2012Danışman: Prof. Dr. Beylü DİKEÇLİGİLÖZET VE ANAHTAR KELİMELERAraştırmanın konusu kapitalist ekonomik sistem içerisinde, Kayseri ekonomisinin temel aktörleri olan işadamlarının ürettiği ve kentin ekonomik yapısına da karakterini veren sosyoekonomik süreçlerdir. Sosyoekonomik süreçlerle de, iş adamlarının maddi koşulları, zihniyet dünyaları ve davranışları ile bunlar arasındaki bağlantılar sonucunda ortaya çıkan etkileşim örüntüleri kastedilmektedir.Çalışmanın nihai hedefi ise kapitalist süreç ile bağlantılı olarak Anadolu'nun ekonomik gelişmesinde öncü bir rol üstlenen Kayseri ekonomisinin ve Kayserili sanayicilerin başarılarında/başarısızlıklarında sosyokültürel özelliklerin oynadığı rolü, mevcut kuramsal açıklamaların dışında kendi bağlamında açıklayabilme potansiyeline sahip bir kuramsal çerçeve oluşturmaktır.Araştırmanın metodolojik yaklaşımı bütüncül sosyolojik yaklaşımdır. Yöntem olarak sosyal hayatı kendi akışı içinde, derinlemesine anlamaya ve açıklamaya yönelik olan nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma tekniği olarak ise, alandan elde edilen verilere dayalı olarak bir kuram oluşturma amacı taşıyan temellendirilmiş kuram kullanılmıştır. Alandan elde edilen veriler Nvivo programında analiz edilmiş, analizlerin sonucunda ortaya çıkan kavramsal çerçevelerin modelleri oluşturulmuştur.Kayserili işadamlarının ve Kayseri ekonomisinin kapitalizme uyum süreci iş adamlarının arayışları ile gerçekleşmiştir. Bu arayışa yön veren ve onu biçimlendiren yapısal ve nedensel koşullar ise Kayserili işadamlarının kapitalizmin temel niteliklerine ilişkin algılarıdır. Bu nitelikler; sermaye algısı, pazar arayışı, uluslar arası rekabet, ülkeler hiyerarşisi, kapitalist ekonomik sistemde devletin rolü ile kaygan ve belirsiz ekonomik zemindir. Arayışın içinde gerçekleştiği Kayseri'ye özgü sosyoekonomik süreçler ile bu süreçler çerçevesinde oluşan uyum mekanizmaları paradigma modelinin bağlam ve eylem/etkileşim stratejileri unsurunu oluşturmaktadır. Bunlar; ticari birikim, devlet yatırımları, üretim mekânları, küreselleşme algısı ve oturmalardır. Nedensel yapısal koşullar ile bağlam ve eylem stratejileri neticesinde ortaya çıkan sonuçlar ise şu şekilde sıralanabilir: Temkinli girişimci, sektörel akışkanlık ve sektörel sıçrama, hâkim firmaların sunduğu imkânlar ve yol açtıkları sınırlamalar, ülkeler arasında eşitlenme eğilimi ve kurumsallaşma çabası.ANAHTAR KELİMELER: Kapitalizm, Girişimci, Kayseri Ekonomisi, Temellendirilmiş Kuram
Özet (Çeviri)
CAPITALISM, KAYSERI?S ECONOMY AND BUSINESSMENPh.D. Dissertation Thesis Submitted to the Department of Sociology, Social SciencesInstitute, Inonu University, Malatya, Turkey: May, 2012ABSTRACT AND KEY WORDSThe subject of this dissertation is socio-economic processes which have been created by the businessmen who are the main actors of the economy in Kayseri and have provided to the main characteristics of this economy in the global capitalist system. Socio-economic processes are meant the material conditions of businessmen, their mentalities and attitudes and consequently the patterns of interactions occurring between those.Main objective of the dissertation is to discuss the socio-cultural conditions which are able to influence the financial capabilities of Kayseri?s businessmen who have been the forerunner of the recent economic development in Anatolian Region. While discussing these conditions, our aim is to attempt to establish a theoretical framework which could explain these processes in their own context under the light of the process of Capitalism.The dissertation?s methodology would be the holistic sociological approach. In this context, the qualitative research was selected. This method attempts to explain and understand the social life in its own context and depts. Consequently, the research technique was utilized according to the necessities of the Grounded Theory which is consist of the data coming from the field. The data coming from the field were analyzed by using Nvivo software. According to the results, various models were drawn.The economy and the businessmen in Kayseri have been incorporated into the Capitalist System due to those businessmen?s own attempts. These businessmen?s perceptions to the Capitalism?s characteristics have formulated and re-directed those attempts. Those characteristics are the perception of capital, the market search, international economic competition, the hierarchy of countries, state intervention to the market and vague nature of capitalist market economy. Kayseri?s own socio-economic processes and their adaption mechanisms are the elements of the context and action/interaction strategies of the paradigm?s model. These elements are the commercial accumulations, the state investments, the production fields, the perception of Capitalism and ?sittings? (meetings). The results coming from the causal, structural conditions and the context, action strategies are like following: the prudent entrepreneurs, the sectoral liquidity, the sectoral gallop, the oligopolistic market?s favors and barriers, the equalization tendency among the states and the corporatizing attempts.