Comparative life cycle cost analysis of centrifugal and positive displacement pumps for mine dewatering
Maden su atımında santrifüj ve pozitif yer değiştirmeli pompaların ömür boyu maliyet kıyaslaması
- Tez No: 416398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Maden Mühendisliği ve Madencilik, Economics, Energy, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Madenlerde Su Atımı, Ömür Boyu Maliyet Analizi, Karar Destek Sistemi, Santrifüj Pompa ve Pozitif Yer Değiştirmeli Pompa, Mine Dewatering, Life Cycle Cost Analysis, Decision Support Tool, Centrifugal Pump, Positive Displacement Pump
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maden İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Maden operasyonlarında, maden sahasına su akışı olmaktadır. Bu su akışı operasyona uygun çalışma koşulları oluşturmak için maden susuzlaştırması yöntemiyle ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Maden susuzlaştırma operasyonlarından birisi pompalar vasıtasıyla yapılmaktadır. Bu operasyonda kullanılan iki temel pompa tipi santrifüj ve pozitif yer değiştirmeli pompalardır. Santrifüj pompalar, dalgıç pompalar ve yatay pompaların kombinasyonu ile suyun maden alanından yüzeyde bulunan çökeltme veya toplama havuzlarına gönderilerek uzaklaştırılması yöntemini kullanmaktadır. Positif yer değiştirilmeli pompalar ise bu işlemi maden tabanında biriktirilen suyun pompalanması şeklinde gerçekleştirmektektedir. Bu bağlamda söz konusu iki farklı sistemin seçilmesinde sadece ilk yatırım maliyeti değil buna ek olarak tüm maliyet kalemleri değerlendirmeye alınarak yapılmalıdır. Bu seçim hayat boyu maliyet analizi yöntemi kullanarak yapılabilir. Bu çalışmanın amacı karar vericiler için temel bir karar destek programı oluşturmaktır. Bu çalışma kapsamında araştırma metodu ise pompalar ve hayat boyu maliyet analizi ilgili literatür çalışmaları ile birlikte ekonomik değerlendirme analizinde kullanılacak örnek çalışma verilerinin oluşturulmasıdır. Ayrıca sistemlerin ekonomik değerlendirmesini yapacak bir program geliştirilmiş ve test edilmiştir. Program kullanılarak dört yıllık örnek verinin programda işlenmesi sonucunda, toplam güncel maliyet değeri pozitif yer değiştirilmeli pompa sisteminde 828,389 $ ABD daha az çıkmıştır. Fakat aynı sistem ilk yatırım maliyetinde ise santrifüj pompalar göre 711,960 $ ABD daha fazla çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In mining activities, there is water flow to mining environment which must be removed by mine dewatering method to provide suitable working conditions. One of the ways of mine dewatering is conducted via pumps there mainly two types of pumps are being used in mine dewatering operations, centrifugal and positive displacement pumps. Centrifugal pumps utilize the submersible as feeder to horizontal pumps in main stations for further pumping to ponds or collection dams at surface, while positive displacement pumps utilize single stage piston diaphragm pumps to remove water collected at mine bottom. Decision making in both of these system needs to be made by considering overall cost components rather than focusing merely on initial investment cost. This can be made by applying life cycle cost analysis to both of the system. Main objective of this study is to develop a basic decision support tool for selecting the most economic pump type. Research methodology followed in this research study entails literature survey regarding pump types and case scenario data to be used in economic analysis. Decision support tool was developed by integrating graphical user interfaces (GUI) so that pump selection could be made by decision makers. At the end, the program was tested by implementing a case study data. Results of the four years operation data in the program show that total net present cost of positive displacement pump yields 828,389 $ USD less than centrifugal pump net present costs value despite of the fact that positive displacement pump has total investment 711,960 $ USD more than centrifugal pumps.