Investigation of the effects of long-term nocturnal feeding on blood leptin and lipids values, weight management, and behavior, in elderly wistar rats
Yaşlı wıstar sıçanlarda uzun süreli gece dönemi beslenmenin kan leptin ve lipid seviyeleri, vücüt ağırlığı ve davranış üzerindeki etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 416561
  2. Yazar: ÖZLEM GÖNÜLKIRMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman Kısıtlamalı Beslenme, Sıçan, Kan Biyokimyası, Davranış, time-restricted feeding, rat, blood biochemistry, behavior
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Obezite günümüzde diabet ve kardiyovasküler hastalıklar yanında yaşlılık ve bilişsel bozuklukları da tetikleyebilen önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda diyete bağlı obezite ağırlıklı olarak beslenme tipi ve günlük kalori alımıyla ilişkilendiriliyordu. Zaman kısıtlamalı beslenme tarzının (ZKB) kilo yönetimine etkisi daha az araştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı, yaşlı, kilolu Wistar sıçanlarda yüksek aktivite dönemine (karanlık dönemi) sınırlı, uzun süreli ZKB'nin, kilo alma, metabolik parametreler ve kandaki leptin seviyesi ile davranışsal performans üzerindeki etkilerini incelenmektir. 3 ay süresince (insan ömründe 10 yıl), 13 aylık kilolu Wistar erkek sıçanlar standart laboratuar yemiyle günlük döngünün karanlık döneminde 8 saat boyunca zaman kısıtlamalı beslenmiştir. Deneyler boyunca, kontrol ad libitum grubu (ADLIB, n=6) kısıtlamasız beslenmiştir. Trigliserit, HDL, LDL, V-LDL ve leptinin kan seviyeleri ölçülmüş ve Açık Alan (AA), Yükseltilmiş Artı Labirent (YAL), Accelerod ve Morris Su Labirenti (MSL) gibi farklı davranış testleri, diyet uygulamasından önce ve sonra uygulanmıştır. Yatay (diyetten önce ve sonra) ve dikey (ZKB ve ADLIB) kıyaslamaları ile ortaya çıkan sonuçlar: Besin ve kilo alımında, lokomotor aktivitede (AA), anksiyete seviyesinde (AA ve YAL), kısa ve uzun dönem hafıza gücünde (MSL) gruplar arasında fark yokken, Accelerod testinde diyetin motor performansa olumlu etkisi bulunmuştur. Diyet sonrası dönemde ZKB grubunda daha yavaş yer öğrenme eğilimi gözlenmiştir ve ayrıca LDL ve leptin kan seviyelerinde ADLIB grupta diyet süresince artış, ZKB grubunda ise azalma tespit edilmiştir. Sonuç olarak, uzun süreli ZKB günlük döngüde aktivitenin yüksek olduğu karanlık dönemde uygulansa bile yaşlı erkek sıçanlarda metabolik ve davranışsal parametreler üzerinde çok belirgin etkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Today, obesity is one of the most important health problems. For long, obesity has been linked to the diet type and daily caloric intake. The effect of time restricted feeding (TRF) on the weight management is less documented. The aim of this study was to investigate whether long-term night-time restricted feeding affects body weight gain, metabolic parameters, blood leptin levels, and behavioral performance in elderly overweight male Wistar rats. For 3 months (10 years in human), 14-months old, overweight male Wistar rats (n=6) were subjected to a time-restricted diet (TRF group) with food (standard lab chow) provided during 8 h of the dark phase of the diurnal cycle. Control group (n=6), was maintained on ad libitum diet (ADLIB group). Blood levels of triglycerides, HDL, LDL and leptin were measured and a battery of behavioral tests was performed before and after the diet implementation. Longitudinal (pre-post treatment) and cross-sectional (TRF versus ADLIB diet) comparisons revealed: no between-group differences in food intake and body weight gain, locomotor activity (Open Field), anxiety levels (OF & Elevated Plus Maze), and short- or long-term memory retention (Water Maze); positive effect of TRF on motor performance in Accelerod task; trend towards slower place learning in TRF group during post-treatment test; increase in the blood LDL and leptin levels in ADLIB but not TRF group. In conclusion, prolonged time-restriction feeding even when overlapping with diurnal phase of increased activity does not significantly affect metabolic and behavioral parameters in elderly overweight male rats.