Numerical analysis of the effects of atmospheric parameters on space launch center safety
Atmosfer parametrelerinin uydu fırlatma merkezi güvenliğine etkilerinin numerik analizleri
  1. Tez No: 416595
  2. Yazar: İBRAHİM YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HALUK AKSEL, DR. MEHMET ALİ AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fırlatma aracı, Fırlatma alanı güvenliği, Fırlatma aracı maliyeti, Sentetik rüzgar profili, Güvenlik mesafeleri, Launch vehicle, Launch center safety, Launch vehicle cost analysis, Synthetic wind profile, Safety distances
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tez çalışmasında uydu fırlatma sistemi konfigürasyonu ve atmosfer parametrelerine bağlı olan uydu fırlatma merkezi güvenliği ele alınmıştır. Uydu fırlatma sistemi projelerinin ilk adımı olan kavramsal tasarımda yapılan kavram seçimi proje maliyetine ve fırlatma alanı güvenliğine doğrudan etki etmektedir. Atmosfer koşullarının modellenmesi fırlatma alanı açısından ayrıca önemlidir. Uydu fırlatma sistemlerinin görevlerini yerine getirebilmesi toplam hız ihtiyacının sistem tarafından sağlanabilmesine bağlıdır. Bu çalışmada görev için gereken uydu fırlatma sistemi performansı modellenmiştir. Fırlatma aracı alternatifleri parametrik bir maliyet modeli yardımı ile karşılaştırılmış ve toplam maliyet bakımından en iyi çözüm fırlatma merkezi güvenlik analizlerinde kullanılmak üzere seçilmiştir. Atmosfer parametreleri, sıcaklık ve basıncın yüksekliğe bağlı değişimi ve rüzgarlar ile bunların ortalama değerlerinden sapmaları modellenmiştir. Kaza durumları için fırlatma aracı parçalarının farklı atmosfer koşullarındaki düşme noktaları incelenmiştir. Ayrıca sıcaklık, basınç ve toksik kirleticer gibi ikincil etkilerin mevsimsel koşullara bağlı güvenlik mesafeleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims at the problem of space launch center safety which is dependent on launch vehicle conceptual design and atmospheric parameters. Selection of the concept at the initial step of the satellite launch vehicle affects the project cost and space launch center safety directly. It is also important to model properties of atmospheric conditions and conduct safety analysis. Successful mission for a launch vehicle depends on providing the total velocity requirement. In this study, launch vehicle performance that is necessary for a successful mission was modelled. Different launch vehicle configurations are compared using a parametric cost model and best alternative in terms of lifetime cost is selected to be used for the safety analysis of space launch center safety. Atmospheric parameters, variation of temperature and pressure with altitude and winds with their deviations are modelled. Drop points of launch vehicle fragments under different atmospheric conditions are analyzed. In addition, seasonal variations of safety distance requirements due to secondary effects such as temperature, pressure and toxic pollutants are calculated.