Experimental analysis of an auxiliary air conditioning system used in an armored vehicle
Zırhlı araçlar için yardımcı klima sistemi deneysel analizi
  1. Tez No: 416632
  2. Yazar: ALPER KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI, YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR BAYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: HGÜ, Klima sistemi, kompresör, evaporator ünitesi, kondenser ünitesi, APU, A/C system, compressor, evaporating unit, condenser module
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu tezde, özel bir askeri araç için tasarlanan ve bir harici güç ünitesi ile sürülen (HGÜ) klima sisteminin teorik tasarım aşamaları ve testleri gerçekleştirilmiştir. Amaç, kondenser ve evaporator üniteleri üzerinde oluşturulan farklı ısı yükleri altında buhar sıkıştırma döngüsü karakterini belirlerken, soğutucu akışkanın sıvı ve gaz hallerindeki kütlesel debilerini gözlemlemektir. Ek olarak, yapılan bütün testlerin sonuçları basınçlar, sıcaklıklar, ilgili kütlesel debiler dikkate alınarak karşılaştırılmıştır. Bunun yanında, deney sonuçlarının karşılaştırılmasında testlerin performans özelliklerinden olan performans katsayısı, kütlesel, izentropik ve eksergetik verimleri ve kondenser ısı uzaklaştırma oranı, evaporator soğutma kapasitesi ve kompresör gücü de sonuç bölümünde sunulmuştur. Harici güç üniteleri, herhangi bir birimi veya sistemi dışardan enerjilendirmek/çalıştırmak için askeri araçlarda sıklıkla kullanılan sistemlerdir. Harici güç ünitesini detayları ilerleyen bölümlerde anlatılacaktır. Bu çalışmada, HGÜ, klima sisteminde yer alan kompresörü çalıştırmak için kullanılmıştır. Benzer şekilde, klima sistemi, genleşme valfli ve kurutucu filtreli evaporator ünitesi ve kondenser ünitesi şeklinde başka ana bileşenlere de sahiptir. Bu elemanlar da göz önünde bulundurularak, bütün klima sisteminin döngüsel termodinamik analizi yanı sıra birleşen bazlı analizleri de gerçekleştirilmiştir. Testlerde, elemanların giriş ve çıkış bağlantılarındaki sıcaklık ve basınçlar kaydedilmiştir. Ek olarak, yüksek ve alçak basınç bölgelerindeki sıvı ve gaz fazlardaki kütlesel akış debileri gözlemlenmiştir. Bütün bu deney sonuçları hem soğutucu buhar sıkıştırma döngüsünün verimini gözlemlemek hem de klima sistemi dinamiklerini anlamak için karşılaştırmalı olarak belirtilmiştir. Sonuç olarak, evaporator ve kondenser üzerinde oluşturulan altı farklı ısıl yük konfigürasyonlarını uygulamak için deney düzeneği kurulmuş olup, ilgili test sonuçları buna göre sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the theoretical design phases and experiments are performed about the air conditioning unit for a specific military vehicle, which is designed to be driven by an Auxiliary Power Unit (APU) system. The purpose is to determine the vapor compression refrigeration cycle characteristics under different load conditions on both the evaporator and the condenser as well as observe the particular mass flow rates considering the vapor and liquid phases of the refrigerant. Additionally, all experiment results are compared in terms of pressures, temperatures, relevant mass flow rates as well as performance characteristics such as COP, volumetric, isentropic and exergetic efficiencies, condenser heat rejection rate, evaporator cooling capacity and compressor work. The APU systems are commonly used in military vehicles to power the any required units/systems, desired to run externally. Details of the APU system are explained in the following chapters. In present study, APU is purposed to run the compressor of the A/C system. Accordingly, A/C system has also other main components such as; evaporator unit with expansion valve and receiver-filter-dryer, and condenser module. Considering these, the thermodynamic cycle analysis of the whole A/C system is conducted as well as componentwise analysis. In the tests, the temperatures and the pressures at the inlet/outlet of the components are recorded. In addition, mass flow rates in the both high-pressure (liquid) and low-pressure (vapor) sides are observed. All these data are internally compared according to the experiments results to observe the efficiency of refrigeration vapor compression cycle as well as for better understanding the dynamics of the A/C system. In conclusion, test setup is prepared to perform six different load configurations on the evaporator and condenser, and relevant results are presented accordingly.