Phlomis L. (Lamiaceae) cinsine ait türler arasındaki doğal melezlerin ISSR yöntemiyle incelenmesi
ISSR analysis of natural hybridis between the species of the genus Phlomis L. (Lamiaceae)
  1. Tez No: 416945
  2. Yazar: ÖZGE FIRAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL YÜZBAŞIOĞLU, PROF. DR. MEHMET YAŞAR DADANDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Phlomis, Lamiacea, ISSR, melezleşme, Phlomis, Lamiaceae, ISSR, hybridisation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada 41 Phlomis taksonu, 1 Phlomoides taksonu ve Phlomis taksonları arasında oluşan 36 adet doğal Phlomis melezine ait 193 örnek kullanılarak, doğal melezleşme ve türler arası ilişki ISSR yöntemi ve 24 farklı morfolojik karakter bakımından incelenmiştir. İzole edilen genomik DNA'dan ISSR bölgesine yönelik 17 farklı primer ile amplifikasyon gerçekleştirilmiştir. Morfolojik ve moleküler verilere dayalı filogram ağaçları NTYS programı kullanılarak; filogenetik network grafikleri Splittree programı kullanılarak oluşturulmuştur. ISSR ve morfolojik verilerden elde edilen filogram ağaçları incelendiğinde her ikisinde de 193 Phlomis örneği iki ana gruba ayrılmaktadır. Fakat bu gruplanma Phlomis cinsinin Phlomis ve Phlomoides seksiyon ayırımını ve Phlomis seksiyonunun Dendrophlomis, Oxyphlomis ve Gymnophlomis olmak üzere 3 alt seksiyona ayırımını da desteklememektedir. Morfolojik verilerden elde edilen filogram ağacında 46 melez örneğinden 37'si atalarının dışındaki türler ve melezlerle bir arada gruplanmışken ISSR ağacında ise 46 melez örneğinden 21'i atalarının dışındaki türler ve melezlerle bir arada gruplanmıştır. Morfolojik verilerden elde edilen network grafiği 193 Phlomis örneğini iki ana gruba ayırmakta iken ISSR yöntemi 10 gruba ayırmaktadır. Morfolojik veriden elde edilen network grafiğinde 46 melez örneğinin 37'si ya atalarının birinin hemen yanında ya da atalarının bulunduğu grup içerisinde yer almıştır. ISSR verisinden elde edilen network grafiğinde ise 46 melez örneğinin 40 tanesi ya atalarının birinin hemen yanında ya da atalarının en azından birinin bulunduğu grup içerisinde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 193 samples from 41 Phlomis taxa, one Phlomoides taxon and 36 natural Phlomis hybrids were used to assess natural hybridization and phylogenetic relationships in the genus Phylomis by using ISSR method and 24 different morphological characters. ISSR regions has been amplified from the genomic DNAs using 17 different ISSR primers. NTYS and Splittree package programmes were used to build phylogenetic trees and phylogenetic network graphics. When the phylogram trees obtained from ISSR method and morphological data were exaimed, 193 samples of the genus Phlomis were divided into two groups. However, this grouping does not support both the sectional division of the genus Phlomis as Phlomoides and Phlomis and also the subsectional division of the section Phlomis as Dendrophlomis, Oxyphlomis and Gymnophlomis. Of 46 Phlomis hybrids, 37 were groupped with non-parental species/other hybrids in the phylogram tree obtained from the morphological data. Similarly, of 46 Phlomis hybrids, 21 were groupped with non-parental species/other hybrids in the phylogram tree obtained from the ISSR data. While the network tree obtained from the morphological data divided the 193 Phlomis samples into two main groups, the network tree obtained from the ISSR data divided the 193 Phlomis samples into 10 groups. In the network tree obtained from the morphological data, , 37 of the 46 Phlomis hybrids were placed either next to the one of their parents or within the groups including at least one of their parents. Similarly, in the network tree obtained from the ISSR data, 40 of the 46 Phlomis hybrids were placed either next to the one of their parents or within the groups including at least one of their parents.