Afyon'da doğal yayılış gösteren Phlomis L. cinsinin bazı taksonları üzerinde biyosistematik çalışmalar
Biosistonimical study of Phlomis L. species which were naturally distributed in Afyon
  1. Tez No: 150803
  2. Yazar: ÜZEYİR YILDIZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lamiaceae, Phlomis L, Morfoloji, Anatomi, Ekoloji, Lamiaceae, Phlomis L, Morphology, Anatomy, Ecology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Bu araştırmada Afyon'da doğal yayılış gösteren ve 27 istasyondan toplanan Phlomis L. örneklerinin taksonomik, morfolojik, anatomik ve ekolojik özellikleri incelenmiştir. P. armeniaca Willd., P. grandiflora H.S., P. nissolü L., P. pungens var. pungens ve P. pungens var. hispida araştırma bölgesinden doğal yayılış gösteren türlerdir. P. armeniaca ve P. nissolü endemik olan taksonlardır. Taksonlar çok yıllık olup, otsu gövdeler dört köşeli, yapraklar basit, salgı ve örtü tüyleri yaprakların her iki yüzeyinde de bulunur. Kök enine kesitlerinde P. pungens var. pungens ve P. pungens var. hispida parankimatik öze sahiptirler. P. armeniaca, P. grandiflora ve P. nissolifrm. parankimatik öz hücrelerine sahip değildirler. Bu bölgeyi tamamen ksilem elemanları kaplamıştır. Genellikle Phlomis taksonlaraun tercih ettiği toprakların fiziksel özellikleri tınlı ve killi-tuüı'drr. Phlomis taksonlaraun yayılış gösterdiği toprakların kimyasal özelliği ise genellikle tuzsuz, nötr, az veya çok CaC03'lı, orta veya zengin fosforlu ve humuslu, yeterli veya zengin potasyumludur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, taxonomical, morphological, anatomical and ecological properties of Phlomis L. species which were naturally distributed in Afyon province and environs that collected from 27 different station were investigated. P. armeniaca Wild., P. grandiflora H.S., P. nissolii L., P. pungens var. pungens and P. pungens var. hispida were the naturally distributed species in the study region. P. armeniaca and P. nissolii were the endemic taxa. The taxa are perennial, the herbaceous stem is rectangular. Leaves are simple. Glandular and agalandular hairs are present on both surfaces of the leaves. While root cross-sections of P. pungens var. pungens and P. pungens var. hispida have parenchymatic pith. P. armeniaca, P. grandiflora and P. nissolii don't have parenchymatic pith cell. This region was completely covered by xylem elements. Phlomis taxa generally prefer loamy and clayed-loam textured soil according to its physical properties. According to its chemical properties, the soil in which Phlomis taxa are distributed is usually nonsaline, neutral, little or rich in CaC03, moderately or rich phosphorus and humus, sufficent or rich potassium.