Diz cerrahisi geçirmiş kişilerde tedavi sonrası denge fonksiyonları ile kas kuvveti değişikliklerinin araştırılması
research of muscle strength and balance functions changes after treatment of persons who undergo knee surgery
  1. Tez No: 417179
  2. Yazar: GAZMEND RAHOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÖZBEK, DOÇ. DR. SERAP ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Anatomy, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rehabilitasyon, denge, kuvvet, Rehabilitation, balance, strength
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Doğada,canlıların en önemli özelliği hareket edebilme kabiliyetleridir. İnsanlar günlük yaşam aktivitelerinde veya spor aktivitelerinde ekstremitelerini yapılan aktivitenin şiddetine göre yoğun bir şekilde kullanırlar. Yapılan sporun türü, yüklenmenin şiddeti bazı anatomik bölgelerin ve bu bölgelerde yer alan anatomik yapıların ( kemik, eklem, kas, sinir vb.) daha çok kullanılmasına neden olacaktır. Bu aşırı kullanma da ileri dönemde sakatlıklara zemin hazırlayabilecektir. Çalışmadaki amacımız cerrahi ve rehabilitasyon dönemi sonrası özellikle denge kabiliyetinin ve buna bağlı kas kuvveti, eklem hareketliliği ve antropometrik ölçümlerin ne kadar geri kazanıldığını araştırmak ve cerrahili alt ekstremite ile diğer ekstremite arasında özellikle denge kabiliyeti açısından bir fark olup olmadığını araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya diz cerrahisi geçirmiş 20 erkek hasta yaş ortalamaları (25,40  5,325) olan ile herhangi bir alt ekstremite diz cerrahisi geçirmemiş yaş ortalamaları (26,00  4,218) olan sedanter 20 erkek alınmıştır. Her iki gruba antropometrik ölçümler (yaş, boy, kilo, BMİ, çevre ölçümleri, alt ekstremite uzunluk ölçümleri, normal eklem hareket ölçümleri), manuel el dinamometre ile alt ekstremite kas kuvvetleri (kalça fleksiyonu, kalça ekstansiyonu, kalça abduksiyonu, kalça adduksiyonu, diz ekstansiyonu, diz fleksiyonu, ayak bileği dorsi fleksiyonu, ayak bileği plantar fleksiyonu) ve easytech denge cihazı ile alt ekstremite denge ölçümleri (tek bacak, çift bacak) yapılmıştır. Bulgular: Cerrahili grup ile sedanter grup arasında antropometrik ölçümlerde hiçbir anlamlı fark bulunmamıştır(p>0,05). Kas kuvveti ölçümleri açısından sadece sağ kalça fleksiyon kas kuvvetinde iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmuştur(p0,05) Sonuçlar: Bu bulgular doğrultusunda diz cerrahisi geçirmiş kişilerde fiziksel olarak antropometrik ölçümler ve kas kuvvetleri tamamen geri kazanılmış olsa bile kişilerin spor başarılarında çok anlamlı bir parametre olan denge kabiliyetlerinin tam olarak geri kazanılmadığı düşünülmektedir. Bu yüzden cerrahi sonrası kas kuvveti, eklem hareketliliği ve diğer fonksiyonel mekanizmaları geliştirmek için uygulanan egzersiz programıyla beraber denge kabiliyetlerini geliştirmek için daha yoğun egzersiz yaptırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The most important feature of the living things in the nature is the ability to move. The people intensely use it by the severity of the activity performed of their extremities during their daily life activities or sporting activities. The type of sport performed and the severity of the loading shall cause some anatomical regions and the anatomical structures in these regions (bones, joints, muscles, nerves, etc.) to be used more. This excessive usage shall be able lead up to disabilities in the advanced period. Our objective in study is to investigate gained how many of especially the balance ability and correspondingly, muscle strength and joint mobility and anthropometric measurements in the after surgical and rehabilitation period and of course to fınd out differences in balance ability between operated lower leg and other leg. Method: In the Study, 20 males patients of 25,40 ± 5,325 averages of age who underwent knee surgery and 20 healthy males control group of 26,00 ± 4,218 averages of age who did not undergo any lower extremity knee surgery. To both of the groups; anthropometric measurements (age, height, weight, Body Mass Index, circumference measurements, lower extremity length measurements, normal range of joint motions), lower extremity muscle strength measurements (hip flexion, hip extension, hip abduction, hip addiction, knee extension, knee flexion, ankle dorsiflexion, ankle plantar flexion) by manual hand dynamometer and lower extremity balance measurements (single leg, double leg) with easy-tech balance device have been implemented. Results: In the anthropometric measurements between group who underwent surgical and the control groups, significant difference was not found (p>0,05). With regard to the muscle strength measurements, a significant difference was found between the two groups only in the hip flexion strength (p0.05). Conclusions: In the direction of these findings; even though the physically anthropometric measurements and the muscle strengths were regained fully in the patients who underwent knee surgery, it is thought that the balance abilities which is a very meaningful parameter in the sport successes of individuals has not been regained fully. For this reason, together with the exercise program which is implemented to improve the after surgery muscle strength, joint mobility and other functional mechanisms should be performed more intensive exercises to improve balance ability.