Eş şiddetine maruz kalıp sığınma evinde kalan kadınlarda bağlanma, başa çıkma ve ruhsal travma arasındaki ilişki
Relationship Between Attachment, Coping Style and Psychological Trauma Levels of Women Staying in Shelters and Exposed to Partner Violence
  1. Tez No: 417178
  2. Yazar: SEVDA SERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAMER AKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın sığınma evi, kadına yönelik şiddet, TSSB, majör depresyon, bağlanma biçimleri, başa çıkma becerileri, Shelter, violence against women, PTSD, major depression, attachment styles, coping
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sığınma evinde kalan kadınlarda yaşam boyu şiddete maruz kalma yaygınlığını ve yaşanan şiddete ilişkin özellikleri saptamak, şiddet gören ve sığınma evinde kalan kadınların bağlanma biçimleri, stresle başa çıkma becerileri, travma sonrası stres düzeyleri ve majör depresyon düzeyleri arasındaki ilişkileri değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemini Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı' ne bağlı ilk kabul sığınma evinde kalan, çalışmaya gönüllü olarak katılan 50 kadın oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen demografik bilgi formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE), Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ), Travma Sonrası Stres Tanı Ölçeği (TSSTÖ), DSM-IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Majör Depresyon Modülü (SCID-I) kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde tanımlayıcı istatistik yöntemleri, Spearman Korelasyon Katsayısı Testi, Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis-H Testi kullanıldı. Bulgular: Çalışma kapsamına alınan kadınların % 70 'inin olası TSSB, % 60 'ının majör depresyon(MD) tanısını karşıladığı saptandı. Katılımcıların toplam TSSB düzeyi ile sorunla başa çıkmada çaresiz yaklaşım düzeyi ve toplam majör depresyon düzeyi arasında aynı yönde anlamlı, sorunla başa çıkmada iyimser yaklaşım düzeyi arasında ters yönde anlamlı ilişki bulundu. Majör depresyon düzeyi arttıkça sorun ile başa çıkmada kendine güvenli yaklaşım düzeylerinin ve iyimser yaklaşım düzeylerinin azaldığı, çaresiz yaklaşım düzeylerinin ise arttığı saptandı. Katılımcıların kaygılı bağlanma düzeyleri ile sorunla başa çıkmada çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki vardı. Sonuç: Sığınma evinde kalan kadınlarda MD ve TSSB oldukça yaygındı. Her iki hastalıkla sorunlarla başa çıkmada çaresiz yaklaşımları kullanmak arasında yakın bir ilişki vardı. Katılımcıların kaygılı bağlanma düzeyleri ise çaresiz ve boyun eğici yaklaşımları kullanmalarıyla ilişkiliydi.
Özet (Çeviri)
Objective: This research is designed to investigate the frequency and characteristics of violence exposure in a life time of women staying in shelters. In this descriptive study, it is aimed to find that if there is significant relationship between attachment style, coping with stress, post traumatic stress levels and major depression (MD) of women exposed to violence and staying in shelters. Method: The participants of the study are 50 women staying in a first step shelter of Ministry of Family and Social Politics and they are volunteers. Socio-demographic information form which was prepared by researcher, Experiences in Close Relationships Scale-II, Ways of Coping Inventory, Post Traumatic Stress Diagnostic Scale, DSM-IV Clinical Interview for Depression Structured for Axis 1 Disorders Scale (SCID-1) were used to collect data. Descriptive statistical methods, Mann Whitney U, Spearman Correlation Test and Kruskal Wallis-H Test were used to analyze the data. Results: It was determined that 70 percent of participants possibly diagnosed with PTSD, while 60 percent diagnosed with MD. Participants' PTSD level positively correlated with helpless approach and with major depression level; and negatively correlated with optimistic approach. Participants who had higher major depression level had lower self-confident approach and optimistic approach and again who had higher major depression level had higher helpless approach. Anxious attachment was significantly correlated with helpless approach and subservient approach. Conclusions: MD and PTSD were quite common for the women staying in shelters. There were a close relationship between both MD and PTSD with helpless approach. Anxious attachment was correlated with helpless approach and subservient approach.