Fetal MRG'de safra kesesi sinyal intensite paternlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of gallbladder signal intensity patterns i̇n fetal MRİ
  1. Tez No: 417180
  2. Yazar: AYLİN USLU ÖRENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYLAN KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fetal MRG, safra kesesi, T1A, T2A, intensite, Fetal MRI, gallbladder, T1W, T2W, intensity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Fetal MRG'de safra kesesinin görünümü safranın sinyal özelliklerine bağlıdır. Prenatal görüntülerde safra kesesini değerlendirmek önemlidir, çünkü safra kesesini görmemek veya farklı sinyal paternlerinde izlemek değişik anomalileri işaret edebilir. Bu çalışmanın amacı fetal safra kesesi içeriğinin, T1A ve T2A sekanslarda izlenen MR görüntülerini gestasyonel yaşa bağlı olarak betimlemektir. Prospektif olarak yapılan çalışmada 17-35. haftalar arasında toplam 74 fetusun MR görüntüleri analiz edildi. Fetuslar gastrointestinal yol ile ilişkisiz olan klinik endikasyonlara göre 2014 temmuz - 2015 haziran ayları arasında 1.5 Tesla MR sistemi kullanılarak sedasyon almadan sekiz kanallı faz-dizi yüzey koili ile görüntülendi. Görüntüleme protokolü, koronal, sagital, aksiyel planda, T2A SSPFE, T1A FSPGR sekanslarını içermekteydi. Safra kesesinin, T1A, T2A görüntülerde izlenen sinyal intensiteleri esas alındı. Safra kesesinin MR görüntüleri değişik paternlerde sınıflandırıldı. Çalışmaya dahil edilen 74 fetusun safra kesesinin MR görüntüleri deneyimli bir radyolog tarafından değişik paternlerde sınıflandırıldı. T1A ve T2A sekanslarda fetal safranın sinyal intensitesi dikkate alındığında fetal safra kesesinin MR görüntüleri üç paterne ayrıldı. Gebeler ise gebelik haftalarına göre üç gruba ayrıldı. Tanımlanan değişiklikler 27. hafta'dan sonra T2 ya da T1 ağırlıklı sekanslarda safra kesesinin görülmemesine neden olabilecek iken bu çalışma ile fetal safra kesesinin saptanması kolaylaşmıştır. T1 ağırlıklı sekansların bu değişiklikleri göstermede yüksek sensitiviteye sahip oldukları izlenmiştir. Bu çalışmada değişik MR görüntülerine neden olan 3. trimesterda izlenen fetal safra kesesindeki safranın değişen sinyal intensite paternlerini gördük. Safranın sinyal intensite değişiklikleri ve safra kesesi kontraksiyon fazı, ya T1A ya da T2A sekanslarda safra kesesinin görülmemesine neden olabilir. Bu nedenle 3. trimesterde fetal safra kesesini göstermede her iki sekans da gerekli olabilir. Safranın sinyal değişikliklerine safra kesesi mukusundan ayrışan paramanyetik minerallerin birikimi neden olabilmektedir. Fetal MRG safra kesesi değerlendirilmesinde yararlı bir inceleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Imaging feature of gallbladder in fetal MRI depends on signal properties of bile. In prenatal imaging assessment of the gallbladder is important as its non-visualisation or visualisation different signal pattern may indicate different abnormalities. The aim of the present study is to describe MR appearance of fetal gallbladder on T1- and T2 weighted sequences according to the gestational age. In this prospective study, the MR images of 74 fetuses between age of 17 and 35 weeks were analysed. The fetuses were imaged for clinical indications not related to the gastrointestinal tract between July'14 - June'15 on a 1.5 Tesla MR system using a eight-channel phased-array surface coil without sedation. Imaging protocols included T2-weighted SSPFE, T1-weighted FSPGR sequences in the coronal, axial, sagittal images of the fetal body. The signal intensities of gallbladder bile were usually assessed and based on its T1- and T2 weighted signal intensities, the MR appearance of the fetal gallbladder was classified into different patterns. MR images of 74 fetuses that are subject to study classified in different patterns by experienced radiologist. When fetal gallbladder intensities in T1- and T2- weighted sequences were regarded, MR images of gallbladder could be distinguished into three pattern. Pregnants were divided to three groups according to their gestational weeks. In this study the changes of signal intensity pattern of fetal gallbladder bile that causes to different MR appearance in 3rd trimester were seen . Depending on the signal intensity change of gallbladder bile and the phase of gallbladder contraction may cause non-visualition of the gallbladder on either T2- or T1- weighted sequences. Therefore, both sequences may be necessary in the third trimester to demonstrate the fetal gallbladder. These signal changes of fetal gallbladder bile are caused by the accumulation of paramagnetic minerals suspended in gallbladder mucus. Fetal MRI is an useful modality in observing the fetal gallbladder in prenatal period.