Gebelerin uyku özellikleri ve depresif semptomlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Research on the relationship between the sleep features of pregnant women and depressive symptoms
- Tez No: 417189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERMİN TİMUR TAŞHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Depresif semptomlar, gebelik, uyku özellikleri, Kadın Sağlığı İnisiyatifi Uykusuzluk Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Depressive symptoms, pregnancy, sleep features, Women' s Health Initiative Insomnia Rating Scale, Beck Depression Inventory
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Araştırma gebelerin uyku özellikleri ve depresif semptomlar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma hastane temelli, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini Malatya Devlet Hastanesi Beydağı Kampüsü gebe polikliniklerine 1 Aralık 2014-30 Mart 2015 tarihleri arasında başvuran gebelik haftası 28 ve üzerinde olan gebeler oluşturmuştur. Örneklemi ise; araştırmaya alım ölçütlerine uyan, yapılan güç analizine göre 0,05 etki büyüklüğünde ve %5 yanılgı düzeyi ile belirlenen %95 güven aralığında %98 oranla evreni temsil gücüne sahip 436 gebe oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatürden yararlanılarak geliştirilen Katılımcı Tanıtım Formu, Kadın Sağlığı İnisiyatifi Uykusuzluk Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Veriler haftanın Pazartesi, Çarşamba, Cuma günleri MDHBK gebe polikliniklerinde araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Veriler, tanımlayıcı istatistik, ANOVA, bağımsız gruplarda t testi, Post hoc Tukey testi, ki-kare testi ve Cronbach Alfa güvenirlik analiz testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada gebelerin %36' sında uykusuzluk, %61.9' unda depresif semptomların bulunduğu saptanmıştır. Uykusuzluk problemi olan gebelerde depresif semptomların daha fazla olduğu (%44.4) bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Araştırmada gebelerin üçte birinden fazlasında uykusuzluk, yarısından fazlasında depresif semptom bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca uykusuzluk problemi olanlarda depresif semptomların daha fazla görüldüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to determine the relationship between the sleep features of pregnant women and depressive symptoms. Material and Method: The research was planned as a hospital-based descriptive and correlational study. The universe of the research consisted of pregnant women who applied to the Malatya State Hospital Campus Beydağı obstetric polyclinic between 1 December 2014 and 30 March 2015 and whose gestational week was more than 28 weeks. The sampling, on the other hand, consisted of 436 pregnant women complying with the inclusion criteria and having the power to represent the universe by 98% out of 95% confidence interval, determined according to the power analysis, with 0.05 influence quantity and 5% level of significance. The Participant Description Form developed by the researcher by utilizing the literature, Women's Health Initiative Insomnia Scale, and Beck Depression Scale, were used in the data collection. The data were collected by means of face-to-face interviews on Mondays, Wednesdays and Fridays. The data were evaluated using the descriptive statistics, ANOVA, t test in independent groups, Post hoc Tukey test, chi-square test and Cronbach's Alpha reliability analysis test. Findings: It was determined that 36% of the pregnant women in the research had insomnia symptoms, and 61.9% of them had depressive symptoms. Depressive symptoms were observed more (44.4%) in the pregnant women having insomnia problems (p0.05). Result: It was determined that more than one-third of the pregnant women had insomnia, and more than half of them had depressive symptoms. Moreover, it was observed that those having an insomnia problem had more depressive symptoms.