Sıçanlarda karaciğer iskemi reperfüzyon modelinde timokinonun trpm kanalları üzerinde etkisi
Effect of thymoquinon on trpm channels in rats with liver ischemia reperfusion model
  1. Tez No: 417195
  2. Yazar: KEREM ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP DOKUYUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi, Reperfüzyon, Karaciğer, Timokinon, TRPM, Ischemia, Reperfusion, Liver, Thymoquinone, TRPM
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
İskemi/Reperfüzyon (İ/R) hasarı, cerrahi ve klinik olarak önemli bir sorundur. İ/R'ye maruz kalmış hücrede Ca+2 konsantrasyonunun arttığı gösterilmiştir. TRPM kanalları hücre içinde Ca+2 miktarının belirlenmesinde rol alan yapılardan biridir. Ca+2 konsantrasyonunun hücre içi anormal artışı, mekanizması tam olarak açıklanamayan bir şekilde sitotoksik etkiye neden olur. Nigella Sativa'dan izole edilen timokinon (Tmq) özellikle antioksidan, antikanserojenik, antiinflamatuar gibi pek çok yararlı etkilere sahiptir. Sıçanlarda Karaciğerde İ/R modeli oluşturarak Tmq'un karaciğerdeki antioksidan ve histopatolojik etkilerini göstermeyi amaçladık. Ayrıca Tmq'un iskemik karaciğer dokularındaki TRPM genleri ekspresyon seviyelerine etkisini araştırmayı planladık. Çalışma Wistar Albino cinsi 50 sıçan üzerinde 5 grup oluşturularak planlandı. 1. Grup: Kontrol; 2. Grup: Yalancı Cerrahi; 3. Grup: Karaciğer İ/R (45 dk/45 dk); 4. Grup: Tmq (50 mg/kg); 5. Grup: Tmq+İ/R (İ/R öncesi 10 gün oral gavajla 50 mg/kg Tmq) olarak belirlendi. İ/R gruplarında Portal ven ve Hepatik arter eksplore edilerek atravmatik vasküler klemp ile karaciğer İ/R (45min/45min) modeli uygulandı. Çalışma sonunda alınan karaciğer dokuları biyokimyasal ve histopatolojik analizler için değerlendirildi ve karaciğer dokularında TRPM geni ekspresyon düzeyleri belirlendi. Histopatolojik değerlendirmede İ/R grubuyla karşılaştırıldığında Tmq ve Tmq+İ/R gruplarında hücresel şişme, konjesyon, PNL ve apoptoz değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma görüldü. Biyokimyasal parametrelerden AST, ALT, GGT, LDH, kreatinin ve üre seviyelerinde kontrol, yalancı cerrahi, Tmq ve Tmq+İ/R gruplarıyla karşılaştırıldığında İ/R grubunda istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı. İ/R grubuyla karşılaştırıldığında Tmq+İ/R grubunda TRPM2,6,7,8 ekspresyonlarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı saptandı. Karaciğerde İ/R'ye neden olan hastalıklarda tedavide Tmq'un verilmesi hem iskemi ve apoptozis hem de karaciğerle ilişkili hastalıkların tedavisinde kullanıma girmesi açısından önem arzetmekte olup sonuçlarımızın klinik çalışmalarla doğrulanmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca çalışmamızda timokinonun TRPM2,6,7,8 gen ekspresyon seviyesini azaltarak, Ca+2'nın hücre içine girişini engelleme yönünde etki ettiğini gösterdik. Bu durum timokinon'un İ/R'ye bağlı hücresel hasarı azaltıcı yönde etki ettiği düşüncesini akla getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Ischemia/Reperfusion (I/R) injury is surgery and clinically important problem. It was showed that Ca+2 concentration increases into cell with I/R injury. TRPM channels have a role in determining the amount of Ca+2 concentration into cell. Thymoquinone (Tmq) which was isolated from Nigella Sativa, particularly has the beneficial effects such as antioxidant, anticancerogenic, antiinflamatuar. We aimed to investigate the antioxidant and histopathologic effect of thymoquinone in Hepatic I/R rat model. In addition the other purpose of the other study was determination effects of thymoquinone on levels of TRPM gene expression. Fifty Wistar rats were divided into 5 groups. Group 1: Control; Group 2: Shame; Group 3: Hepatic I/R (45min/45min); Group 4: Tmq (50 mg/kg); Group 5: Tmq+I/R (ten days before from I/R at dose 50 mg/kg of Tmq by oral gavage). Hepatic I/R (45min/45min) model was performed at the portal vein and the hepatic artery with atraumatic vascular a clamp in ischemia groups. The liver tissues and blood samples which were taken at the end of study, were evaluated for histopathological and biochemical analysis. Besides TRPM gene expression levels were determined in liver tissues. Histopathological evaluation in cellular swelling, congestion, PNL and apoptosis parameters a significant decrease was seen in group of Tmq and Tmq+I/R as compared to I/R group. Biochemical parameters, AST, ALT, GGT, LDH, creatinine and urea levels in control, shame, Tmq and Tmq + I/R group compared with I/R group revealed a statistically significant increase. It was found that TRPM2,6,7,8 gene expression decreased significantly in Tmq + I/R groups as compared to I/R group. Liver I/R in the treatment of diseases caused Tmq to be both ischemia and apoptitozis is needed both in terms of our results into use in the treatment of liver-related diseases to be confirmed in clinical studies. Also in conclusion we showed that thymoquinone inhibitsCa+2entry into the cell by reducing TRPM2,6,7,8 gene expression. Finally this situation is brought to mind that I/R injury is reduced by thymoquinone.