IVF uygulamalarında hormonal parametrelerin oosit ve embriyo gelişimi üzerinde etkileri
Effects of hormonal parameters on the oocyte and embryo developement in İVF/ICSIpatients
  1. Tez No: 417289
  2. Yazar: CUMHUR KIRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Sağlık Eğitimi, Biology, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: IVF, AMH, oosit kalitesi, embriyo kalitesi, IVF, AMH, oocyte quality, embryo quality
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız IVF uygulamalarında hormonal parametrelerin oosit ve embriyo gelişimi üzerinde etkilerinin olup olmadığını değerlendirmekdir. Materyal Metod: Ocak 2011-Kasım 2014 tarihleri arasında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezinde IVF/ICSI yapılan 715 hasta çalışmamıza dahil edildi. Çalışmamız retrospektif şekilde yürütüldü. Hastaların dosyalarından AMH (Anti-Müllerian Hormon), FSH, HCG enjeksiyon günü E2 (Östradiol) değerleri ve AFS (Antral Follikül Sayısı) tarandı. Embriyo kalitesi değerlendirilirken aşağıdaki skorlama sistemi kullanıldı. Blastomerleri eşit büyüklükte, fragmantasyon oranı %20'den az olan ve blastomerlerde multinükleasyon olmayan embriyolar grade 1, blastomerleri eşit büyüklükte, fragmantasyon oranı %20'den fazla olan embriyolar grade 2, blastomerleri eşit büyüklükte olmayan, fragmantasyon oranı %50'den fazla olan embriyolar grade 3, blastomer büyüklüğü, sayısı ve fragmantasyon oranı ayırtedilemeyen embriyolar grade 4 embriyo olarak seçildi. Transferden 12 gün sonra β-hCG bakıldı, pozitif ise 2 gün sonra katlanarak artışı olduğunda hastanın gebe olduğu kabul edildi. Çalışmada bağımsız gruplar için t-testi, Ki-kare testi, Pearson ve Spearman korelasyon analizleri yapıldı. İstatistiksel analizler SPSS for Windows 15 yazılımı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Siklusun 3.günü sayılan AFS ile embryo gradeleri arasında anlamlı farklı bulundu (p=0,006). Grade 1 embriyo grubunun AMH düzeyleri Grade 2 grubundan anlamlı yüksek bulundu (p=0,05). AMH ve HCG günü ölçülen E2 toplam elde edilen oosit, toplam MII oosit, iki pronükleuslu zigot ve toplam embriyo sayıları ile doğru korele (sırası ile r=0,39 ve r=0,541), siklusun 3.günü ölçülen FSH ters korele (r=-0,294) olduğu saptandı. Hastalar gebelik oluşan (n=137) ve gebelik oluşmayan (n=599) olarak iki gruba ayrıldı. Gebe olan grupta AFS ve HCG günü FS gebe olmayana göre anlamlı yüksekti (sırası ile p=0,001 ve p=0,001). Gebelik oluşan grupta AMH düzeyi oluşmayana göre yüksek saptandı (p=0,01). Siklusun 3.günü ölçülen FSH düzeyi gebelik oluşmayanda yüksekti (p=0,49). Kullanılan gonadotropin çeşidinin üriner veya rekombinant olması gebelik açısından önemli olmadığı görüldü. Tedavi dozu da iki grup arasında farklı değildi. Gonadotropin uygulanma süresi gebelik elde edilen grupta daha uzun idi (p=0,003). Sonuç: Bu bulgular ışığında, IVF hastalarında tedavi öncesi ölçülen AMH, FSH, AFS tedavi ile elde edilecek oosit sayı ve kalitesi, embriyo kalitesi ve gebelik oranlarını öngörmek açısından önemli parametreler olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study our aim is to determine the relation between hormon levels and quality of oocytes and embryos in IVF patients. Material and Method: 715 patients were included in the study who received IVF/ICSI treatment between January 2011- November 2014 in I.U Cerrahpaşa Medical Faculty. Our study was conducted as a retrospective study. From patients files AMH (Anti-Mullerian Hormone), FSH, hCG injection day E2 (estradiol) levels and AFC (antral follicle count) were screened. Embryo quality was assessed using the following scoring system. Embryos with equal size, fragmentation rate of less than 20% and non multinucleation blastomeres were elected as grade 1; equal sized , fragmentation rate of more than 20% blastomeres was elected as grade 2; different sized , fragmentation rate greater than 50% was elected as grade 3. 12 days after the transfer β-hCG levels was measured and with doubling time 2 days patient considered pregnant. For statistical analysis independent groups t-test, Chi-square test, Pearson and Spearman correlation analysis were used. Findings: We found statistical significant relation between AFC and embryo grade (p=0,006). AMH levels of grade 1 embryo group were significant higher than grade 2 embryo group (p=0,05). There were positive correlation between AMH, hCG injection day E2 levels and total obtained oocytes, total MII oocytes, total two pronucleus zygots and total embryos ( r = 0.39 and r = 0.541 respectively ), negative correlation between FSH and total obtained oocytes, total MII oocytes, total two pronucleus zygotes and total embryos (r=-0,294). Patient were divided into two groups; pregnant (n=137) and non pregnant (n=599). In pregnant group AFC and hCG injection FC were significant higher (p=0,001 and p=0,001 respectively). In pregnant group AMH levels were higher (p=0,01). FSH levels were higher in non pregnant group (p=0,49). We found no difference between Urinary or recombinant gonadotropin used groups. Treatment dosage was not different in pregnant and non pregnant group. Gonadotropin implementation period was longer in the group obtained gestation (p = 0,003). Conclusion: According to these findings pre-treatment measurment of AMH, FSH, AFC could be important parameters to predict total obtained oocytes, total MII oocytes, total two pronucleus zygotes and total embryos in IVF patients.