IUI olgularında sperm fonksiyon testlerinin gebeliği öngörmedeki değeri
Pregnacy predictive value of sperm function tests in patients with IUI
  1. Tez No: 417288
  2. Yazar: ABDULLAH YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: IUI, HOS, Sperm Kromatin Dispersiyon testi(SCD), Anilin mavisi testi(Kromatin kondansasyonu), IUI, HOS, Sperm chromatin dispersion test (SCD), Aniline blue test(Chromatin Condensation)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Genel bilgiler ve Amaç İntrauterin inseminasyon(İUİ) infertilite tedavisinde in vitro fertilizasyon uygulaması öncesi geliştirilen bir yöntemdir. İUİ uygulamalarında spermlerin hazırlanma şekli, motilitesi, total motil sperm sayısı'nın klinik gebelik oranlarını etkilemesi açısından yapılmış pek çok çalışma bulunmaktadır. Açıklanamayan infertilite olgularında gebelik şansının önceden belirlenebilmesi infertil çiftlere zaman kazandırması açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada spermlerin fizyolojik özelliklerinin ve DNA, membran , kromatin bütünlüğünün İUİ başarısında belirleyici bir rolü olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntemler: Çalışmamızda Universal Alman hastanesi Tüp bebek merkezinde hafif erkek faktörlü ve açıklanamayan infertilite tanısı konan olgularda sperm fonksiyon testi olarak HOS, Sperm kromatin kondansasyonu (anilin mavisi testi) ve sperm kromatin dekondansasyonu testi (SCD) uygulanan 262 olgunun retrospektif olarak semen analizi ve sperm fonksiyonlarının gebe olan ve olmayan gruplarda karşılaştırılması yapılmıştır. Polikistik over, endometriosis ve zayıf yanıt veren olgular çalışmaya alınmamıştır.Verilerin değerlendirilmesinde student's t-testi ve Anova testi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda temel semen analiz parametrelerinin gebeliği öngörmede yetersiz olduğu, ancak kadın yaşı ve anilin mavisi ile uygulanan sperm kromatin kondansasyon testinin İUİ olgularında gebeliği öngörmede başarılı olduğu ortaya çıkmıştır.Sperm membran bütünlüğü ve kromatin dekondansasyon testinin ise bu konuda başarısız olduğu anlaşılmıştır. Tartışma:.Çalışmamızda açıklanamayan infertil olgular ile hafif erkek faktörlü olgularda semen analiz kriterlerinin gebeliği öngörmede yetersiz kaldığı, bu sonucun da çalışma grubunun özelliğine bağlı olabileceği, ancak sperm kromatin kondansasyon testinin özellikle açıklanamayan infertil olgularda İUİ başarısını öngörmede önemli bir kriter olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: Intrauterine insemination had been developed prior to in vitro fertilization practice for infertility treatment. Intrauterine insemination had been developed prior to in vitro fertilization practice for infertility treatment. . In IUI practices, there are many studies dealing with effects of sperm preparation ways, motility and total sperm count on clinical pregnancy rates. In the cases with unexplained infertility, determine the chance of being prengnant is of importance in providing couples for time. Purpose: In this study, it was aimed to investigate whether physiological features of sperms and as well as their DNA, membrane and chromatin integrity have certain roles in the success of IUI or not. Material and Methods: In this study, comparing results of sperm analyzes and sperm functions tests in either pregnant or non-pregnant groups were carried out by analyzing sperm function test (HOS), sperm chromatin ( aniline blue test) test and sperm chromatin decondensation (SCD) tests results of 262 cases, who were diagnosed as mild male factor and unexplained infertility in Universal German Hospital IVF center, retrospectively. Patients with polycystic ovary syndrome, endometriosis and poor responder were excluded from study. Student t test and Anova test were used for evaluating data. Results: This study deduced that in IUI applied patients, main sperm parameters were insufficient in predicting pregnancy, however, female age and aniline blue based sperm chromatin test were successful in this respect. Moreover, both sperm membrane integrity and chromatin decondestation tests were unsuccesful in this subject. Discussion: In this study it was suggested that semen analysis criteria were incapable of predicting pregnancy for patients with mild male factor and unexplained infertility cases due to features of patient group, but sperm chromatin test would be important criteria for foreseeing success of IUI in unexplained infertile cases.