Demir eksikliği olan çocuklarda optik koherens tomografi ile retina sinir lifi tabakası kalınlığının ve ganglion hücre analizinin değerlendirilmesi
Evaluation of retinal nerve fiber layer thickness and ganglion cell analysis by optical coherence tomography in children with iron deficiency
  1. Tez No: 417327
  2. Yazar: EMİNE İLKNUR SAVSA MÜSLEHİDDİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞENGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği, Ganglion hücre tabakası, Optik koherens tomografi, Retina sinir lifi tabakası
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Demir eksikliği (DE) olan 6 ile 18 yaş arası çocuklarda optik koherens tomografi (OKT) ile retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığını ve ganglion hücre analizini (GHA) değerlendirmek ve yaş ile uyumlu sağlıklı çocuklarla karşılaştırmak. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya DE tanısı konulmuş 49 çocuğun 49 gözü ile 47 sağlıklı çocuğun 47 gözü dahil edilmiştir. Yapılan detaylı göz muayenesi sonrası Cirrus HD-OKT ile RSLT kalınlık ölçümü ve GHA yapıldı. DE mevcut olan çocukların RSLT ve GH+İPT kalınlık değerleri kontrol grubuyla karşılaştırıldı. RSLT ve GH+İPT kalınlık değerleri ile hematolojik parametreler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için korelasyon analizi uygulandı. Bulgular: RSLT kalınlık değerleri DE grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü (p0,025). GH+İPT kalınlık değerleri DE grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü (p0,025). Sonuç: Bu çalışma DE olan çocukların RSLT ve GHT+İPT kalınlıklarında kontrol grubuyla karşılaştırıldığında tüm segmentlerde anlamlı azalma olduğunu göstermektedir. DE olan çocuklarda OKT ile retina tabakalarının değerlendirilmesi, DE'nin retinaya olan etkilerinin belirlenmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness and ganglion cell analysis (GCA) by optical coherence tomography (OCT) in children aged 6 to 18 years with iron deficiency (ID) in comparison with age-matched healthy children. Materials and Method: Forty nine eyes of 49 children with a diagnosis of ID and 47 eyes of 47 healthy children were included in this study. After a comprehensive eye examination, RNFL thickness measurements and GCA were performed using Cirrus HD-OCT. The RNFL and GCIPL thickness values of children with ID were compared with control group. Correlation analysis was used to determine the relationship between the hematologic parameters and values of RNFL and GCIPL thickness. Results: The RNFL thickness values were significantly lower in the ID group than the control group (p0,025). The GCIPL thickness values were significantly lower in the ID group than the control group (p0,025). Conclusion: This study demonstrates that a significant thinning at all segments of RNFL and GCIPL in children with ID compared with control group. To evaluate the retinal layers using OCT in children with ID is important to determine the effect of ID on the retina. Keys Words: Iron deficiency, Ganglion cell layer, Optical coherence tomography, Retinal nerve fiber layer.