Hastanemizin çocuk acil servisine başvuran 0-18 yaş arası çocukların hastalık dağılım profillerinin incelenmesi ve beş düzeyli triyaj sistemine göre değerlendirilmesi
Evaluation the distribution of disease and five-level pediatric triage system of children aged 0-18 years in our pediatric emergency service
- Tez No: 417328
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CÜNEYT ENSARİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik acil servis, pediatrik triyaj sistemi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı çocuk acil servise (ÇAS) başvuran çocuk hastaların genel dağılımını belirlemek ve beş seviyeli pediatrik triyaj skalası ile hastaları sınıflandırarak daha verimli ve planlı acil servis sağlık hizmetlerinin sunulmasına katkıda bulunmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza Ocak 2014 ve Şubat 2015 tarihleri arasında Ufuk Üniversitesi ÇAS'ye başvuran 18 yaş altı 6936 çocuk dahil edildi. Çalışma için gerekli veriler hastane bilgi ve yönetim sistemi programı ve ÇAS kayıtlarından retrospektif olarak elde edildi. Verilerin analizi SPSS 18.0 paket programında yapıldı. Tanımlayıcı istatistikler olgu sayısı ve yüzde değerleri belirtilerek gösterildi. Kategorik veriler Pearson'un Ki-Kare ya da Fisher'in kesin sonuçlu testi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların %51,35'i erkek ve %48,65'i kızlardan oluşmaktaydı ve en yoğun grubun %55,49 ile 0-6 yaş grubunda olduğu görüldü. En çok başvuru %62,51 ile 17:00-08:00 saatlerinde idi. Acil servis başvurularının kış aylarında tepe noktasına ulaştığı görüldü. Sık tanı konulan hastalıklara bakıldığı zaman akut tonsillit-otit-sinüzit ilk sırada (%27,52) iken a.nazofarenjit ikinci sırada yer almaktaydı (%26,73). Kışın solunum yolları hastalıkları; yazın travma ve gastroenteritin daha yüksek oranda görüldüğü tespit edildi. Triyaj kategorileri incelendiğinde, kategori 1, kategori 2, kategori 3, kategori 4 ve kategori 5 oranları sırasıyla %0.0072, %0.86, %21.06, %51.85 ve %26.3 olarak saptandı. Sonuç: Tüm dünyada ÇAS'lerin kalabalıklığı, çocuklar için giderek artan önemli bir sorun haline gelmiştir. Bu nedenle çocuk hastaların acil olanlarının tanı ve tedavisinin doğru yapılması için etkin bir acil servis planı ortaya konulmalı ve triyaj protokolleri geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study, to determine the overall distribution of the children admitted pediatric emergency service (PES) and to contributeto the of more efficient and planned provision of emergency health services as classified five-level pediatric triage scale. Materials and Method: 6936 children under 18 years aged who were applied for the Ufuk University PES between January 2014 and February 2015 included in this study. The data were collected from hospital information and management system programme and PES records retrospectively. Statistical analysis was performed using SPSS version 18.0. Descriptive statistics were defined for number and percent of patients. The categorical data were evaluated by a Pearson's chi-square test and Fisher's exact test. Results: It was observed that male and female ratio of these patients was 51,35%and 48,65%respectively, and the most intense group with 55,49%was the group of 0-6 age. The majority of the applications with 62,51%occurred between 5 p.m. and 8 a.m. Emergency visits peaked in winter. When all cases were evaluated in terms of frequency; the rate of acute tonsillitis-otitis-sinusitis were first (27,52%) and a.nasopharyngitis was the second (26,73%). While respiratory diseases were detected in winter, trauma and gastroenteritis were detected in summer, as higher rate. When the triage categories were analyzed; the rates of level 1, 2, 3, 4 and 5 were found respectively 0.0072%, 0.86%, 21.06%, 51.85%, 26.3%. Conclusion: The overcrowding of PES is rapidly becoming an increasingly significant problem for children. Therefore, it is needed that an efficient emergency service plan to perform accurate diagnosis and treatment of the urgent patient and should be develop triage protocols. Keys Words: Pediatric triage system, pediatric emergency.