Diyabetik sıçanlarda ışgın otunun (Rheum ribes L.) oksidatif stres üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of Rheum ribes L. on the oxidative stress in diabetic rats
- Tez No: 417388
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP YALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Rheum Ribes L, Antioksidan, Diabetes Mellitus, Rheum Ribes L, Antioxidant, Diabetes Mellitus
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Işgın (Rheum Ribes L.) Polygonaceae familyasından olan çok yıllık bir bitki olup birçok biyoaktiviteye sahiptir. Bu biyoaktivitelerinden birinin antidiyabetik etki olduğu bilinmektedir. Rheum Ribes L. nin fenolik bileşen profili ve içerdikleri flavanoid yapıları bu bitkiyi potansiyel olarak antioksidan kaynağı yapmaktadır. Diabetes Mellitus hastalığının komplikasyonlarının patogenezinde oksidatif stres önemli bir rol oynamaktadır. Çalışmamızda deneysel diyabet oluşturulmuş sıçanlarda Rheum Ribes L. bitkisinin oksidatif stres üzerine etkisi incelenmiştir. Bu çalışmada 36 sıçan 6 farklı gruba ayrılmıştır. Grup I kontrol grubudur, Grup II diyabet grubu olup 40 mg/kg intraperitonal olarak Streptozotosin uygulanmıştır. Grup III de diyabet oluşturulmuş ve Rheum Ribes L. bitkisinin infüzyonu bu gruptaki hayvanlara gavaj yolu ile 15 gün verilmiştir. Grup IV de ise diyabet oluşturulmuş ve Rheum Ribes L. bitkisinin etanol ekstraktı (50 mg/kg) gavaj yolu ile 15 gün süre ile verilmiştir. Grup V de diyabet oluşturulmamış ancak bu gruptaki hayvanlara Rheum Ribes L. bitkisinin infüzyonu gavaj yolu ile 15 gün süre ile verilmiştir. Grup VI de diyabet oluşturulmamış ancak bu gruptaki hayvanlara Rheum Ribes L. bitkisinin etanol ekstratı (50 mg/kg) gavaj yolu ile 15 gün verilmiştir. Bu uygulamalar sonucunda deney hayvanları sakrifiye edilerek karaciğer ve böbrek dokuları alınmıştır. Bu alınan dokular homojenize edilerek elde edilen doku homojenizatlarında süperoksit dismutaz (SOD), katalaz, malondialdehit (MDA), glutatyon peroksidaz düzeyleri incelenmiştir. Her iki dokudada, grup II (diyabet grubunda) MDA seviyesinin arttığı ve SOD, katalaz, glutatyon peroksidaz seviyelerinin azaldığı, grup III (diyabet+ışgın infüzyonu olan grupta) de diyabete nazaran MDA seviyesinin azaldığı, SOD, katalaz, glutatyon peroksidaz seviyenin arttığı, grup IV (diyabet+etanol ışgın ekstratının (50 mg/kg)) olduğu grupta diyabet grubuna nazaran SOD, katalaz, glutatyon peroksidaz düzeylerinin arttığı MDA düzeyinin ise azaldığı görülmüştür. Sonuç olarak diyabetin oksidatif stresi arttırdığı ve antioksidan enzim seviyelerinde düşüşe sebep olduğu ışgın ekstraktının ise oksidatif stresi azalttığı ve antioksidan enzim seviyelerini arttırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Işgın (Rheum ribes L.), a perennial plant in the family Polygonaceae, has many bioactivities and is often used in traditional therapy. One of its bioactivities is known to be its anti-diabetic effect. The phenolic compound profile of Rheum ribes L. and the flavonoid structures that it contains make this plant a potential source of antioxidants. Oxidative stress plays an important role in the pathogenesis of complications of the diabetes mellitus. This study aims to examine the effect of Rheum ribes L. on the oxidative stress in experimental diabetic rats. In this study, 36 rats were distributed in to 6 different groups. Group I was the control group; Group II is the diabetes group to which was intraperitoneally administered single dose of Streptozotocin 40 mg/kg; in Group III rats were made diabetic and given the infusion of Rheum ribes L. by gavage for 15 days; in Group IV rats were made diabetic and given the ethanol extract of Rheum ribes L. (50 mg/kg) by gavage for 15 days; in Group V rats were not made diabetic but given the infusion of Rheum ribes L. by gavage for 15 days; in Group VI rats were not made diabetic and given the ethanol extract of Rheum ribes L. (50 mg/kg) by gavage for 15 days. After these practices, experimental animals were sacrificed, and the liver and kidney tissues of each animal were taken. These tissues were homogenized and SOD (superoxide dismutase), catalase, MDA (malondialdehyde) and glutathione peroxidase levels were examined on the obtained tissue homogenizers. As the result of analyses conducted, Rheum ribes L. was found to reduce the oxidative stress and increase the levels of the antioxidant enzyme. The findings indicated that in both the liver and kidney tissues, in Group II (the diabetic group) the level of MDA increased and SOD, catalase, glutathione peroxidase levels decreased; in Group III (diabetes + the infusion of Rheum ribes L.) in comparison to Group II (the diabetic group) the level of MDA decreased and SOD, catalase, glutathione peroxidase level increased; in Group IV (diabetes+ the ethanol extract of Rheum ribes L. (50 mg/kg)) in comparison to Group II (the diabetic group) the level of MDA decreased and SOD, catalase, glutathione peroxidase level increased. As a result, it was found that diabetes increases oxidative stress and causes a decrease in antioxidant enzyme levels and that the extract of Rheum ribes L. decreases oxidative stress and increases antioxidant enzyme levels.