Psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin profesyonel benlik algıları ile iş doyumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of The Relationship Between Professional Self Conceptand Job Satisfaction Levelsof Nurses Who Work in Psychiatry Clinics
  1. Tez No: 417400
  2. Yazar: NİL KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUALLA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Profesyonel Benlik, Psikiyatri Kliniği, Hemşire, İş Doyumu, Profesyonel Benlik Kavramı, Professional Self, Psychiatry, Nurse, Job Satisfaction, Professional Self-Concep
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmapsikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin profesyonel benlik algıları ile iş doyumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örnekleminiyedi coğrafi bölgeyi temsil etmek üzere belirlenen illerdeki üniversite hastanelerinin psikiyatri klinikleri ve polikliniklerinde çalışan 103 hemşire oluşturmaktadır.Araştırma, Aralık 2014- Kasım 2015 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak hemşirelerin sosyodemografik ve mesleki özelliklerini içeren bilgi formu, Hemşirelerde Profesyonel Benlik Kavramı Ölçeği ve Minnesota İş tatmini Ölçeği olmak üzere üç form kullanılmıştır. Bu ölçeklerden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiksel metotların (ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde dağılımları) yanı sıra parametrik testlerden Student–t testi ve ANOVA (Varyans Analizi) kullanılmıştır.Gruplar arası karşılaştırmalar için çoklu karşılaştırma (post-hoc) testlerden Bonferroni testi ve ölçekler arasındaki ilişkinin araştırılması için Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Psikiyatri kliniklerinde çalışmakta olan hemşirelerin %96,1'i kadın, %67,0'i evli, % 57,3'ü lisans mezunu, %72,8'i klinik hemşiresi olarak çalışmakta ve yaş ortalamaları 36,9±7,57dur.Profesyonel benlik kavramı ölçeği toplam puanlarına bakıldığında psikiyatri hemşirelerinin yüksek profesyonel benlik algısına sahip oldukları, iş doyumları incelendiğinde ise orta üstü düzeyde ancak düşük olduğu saptanmıştır. Profesyonel benlik algıları hemşirelerin medeni durumlarından, eğitim durumlarından, klinik tecrübelerinden, çalışma ortamındaki ilişkilerinden etkilenmektedir. İş doyumları ise, sosyodemografik özelliklerinden etkilendiği gibi tecrübelerinden, ekip içi iletişimlerinden de etkilenmektedir. Hemşirelerin profesyonel benlik kavramı ölçeği ile iş tatmini ölçeği arasında zayıf bir ilişki olduğu saptanmıştır. Psikiyatri hemşirelerinin profesyonel benlik algıları ve iş doyumları sosyodemografik, mesleki özelliklerinden etkilenmektedir.Bu nedenle psikiyatri hemşirelerinin güçlü profesyonel benlik algılarına sahip olmaları için destek kaynaklarının artırılarak, yönetimsel düzenlemelerin yapılması; hemşirelerin profesyonelliklerini destekleyecek eğitimler düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study which is descriptive in nature aims assessment of the relationship betweenProfessional self concept and job satisfaction levels of nurses who work in psychiatry clinics. The research sample was 103 nurses who works in university hospitalsand outpatient psychiatry clinics constitute from the seven geographical region's designated provinces.The study was conducted between December 2014- November 2015. The data were collected through three forms: Information form which aims to identify the participants' sociodemographic and professional features, Professional Self-ConceptScale for Nurses and Minnesota Job Satisfaction Scale.The data were analyzed using descriptive statistical methods (mean, standard deviation, frequency and percentage) distribution as well as Student–t testi ve ANOVA in the comparison of the quantitative data.For comparisons between groups Bonferroni tests from multiple comparisons tests (post-hoc) and to investigate the relationship between test and scales Correlation Analysis was applied. Of all the nurses working in the psychiatry clinics, 96.1% were female, 67.0% were married, 57.3% had bachelor's degree and 72.8% of working as a clinical nurse and the mean age was 36.9 ± 7.57. The professional self-concept scale total scores of psychiatric nurses in that they have high professional self-perception,when higher levels of job satisfaction were examined but were found to be low in the medium.Professional self-consepts of nurses is affected by their marital status, educational status, the clinical experience and the relationships in the work environment.The job satisfaction, as affected by the sociodemographic characteristics of the experience is also affected communication within the team.There was a poor relationship between the professional self-concept and the job satisfactionlevels of the nurses working in psychiatry clinics. Professional self- concept and job satisfaction of psychiatric nurse is influenced by the sociodemographic and professional features.Therefore, in order to have strong professional self-perception of psychiatric nurseincreased support resources, making administrative arrangements; to support the professional training of nurses are proposed regulation.