Ratlarda oluşturulan deneysel periodontitis modelinde sistemik olarak uygulanan stronsiyum ranelatın alveoler kemik rezorpsiyonu üzerindeki etkisinin histomorfometrik ve histopatolojik açıdan araştırılması
Investigating the effects of systemically administired strontium ranelate on alveolar bone loss histomorphometrically and histopathologically on experimental periodontitis in rats
  1. Tez No: 417426
  2. Yazar: NEBİ CANSIN KARAKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSUN AKPINAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Stronsiyum ranelat, deneysel periodontitis, enflamatuvar sitokinler, kemik spesifik alkalen fosfataz, osteoprotegerin, nükleer faktör kappa B ligandı, Strontium ranelate, experimental periodontitis, inflammatory cytokines, bone spessific alkaline phosphatase, osteoprotegerin, nuclear factor kappa B ligand
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı, ratlarda oluşturulan deneysel periodontitis modelinde sistemik olarak uygulanan SR (stronsiyum ranelat) 'nin alveoler kemik rezorpsiyonu üzerindeki etkisinin histomorfometrik ve histopatolojik açıdan araştırılmasıdır. 40 Wistar rat rastgele olarak 5 gruba ayrıldı: Kontrol (n=8) grubu; ligatür (n=8) grubu; 300 mg/kg stronsiyum ranelat (SR300, n=8) grubu; 625 mg/kg stronsiyum ranelat (SR625, n=8) grubu; 900 mg/kg stronsiyum ranelat (SR900, n=8). Deneysel periodontitis oluşturmak için ratların sağ mandibular 1. molar dişlerine 4/0 ipek ligatürler submarjinal olarak yerleştirildi. 11 günlük SR uygulamaları sonrasında tüm ratlar sakrifiye edildi. Alveoler kemik kaybı, stereomikroskopta fotoğraflar alındıktan sonra mine-sement sınırı ile alveoler kret tepesi arasındaki uzaklıklar ölçülerek hesaplandı. Serum interlökin (IL)-1β, osteoprotegerin (OPG) ve kemik spesifik alkalen fosfataz (BALP) düzeyleri enzim bağlı immünosorbent analizi (ELİZA) ile saptandı. Histopatolojik olarak enflamatuvar hücre infiltrasyonu, osteoblast ve osteoklast sayıları belirlendi. İmmünohistokimyasal olarak nükleer faktör kappa B'nin reseptör aktivatör bağlayıcısı (RANKL) aktiviteleri değerlendirildi. Çalışma sonuçlarına göre alveoler kemik kaybı SR900 grubunda ligatür grubuna göre anlamlı olarak daha az bulundu (p0.05). Ligatür grubundaki osteoklast sayısının, kontrol, SR300 ve SR900 gruplarına göre önemli ölçüde daha yüksek olduğu tespit edildi (p0.05). Serum IL-1β, OPG ve BALP düzeyleri değerlendirildiğinde, bu parametreler bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi (p>0.05). Çalışmamızda elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde; SR'nin azalan RANKL aktivitesi ve osteoklast sayısı ile birlikte alveoler kemik yıkımını azaltabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of systemically administired SR (strontium ranelate) on alveolar bone loss histomorphometrically and histopathologically on experimental periodontitis in rats. Forthy Wistar rats were randomly divided into 5 groups: Control (n=8) group; ligated (n=8) group; 300 mg/kg strontium ranelate (SR300, n=8) group; 625 mg/kg strontium ranelate (SR625, n=8) group; 900 mg/kg strontium ranelate (SR900, n=8) group. To create experimental periodontitis 4/0 silk ligatures were inserted submarginally around the first molars at right mandibles of rats. After 11 days of SR administration all rats were sacrificed. Alveolar bone loss was calculated after photographs were taken on stereomicroscope, by measuring enamel-cement junction and alveolar crest distance. Interleukin (IL)-1β, osteoprotegerin (OPG) and bone spesific alkaline phosphatase (BALP) serum levels were determined by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Histopathologically, inflammatory cell infiltration, numbers of osteoblasts and osteoclasts were determined. Immunohistochemically, receptor activator of nuclear factor kappa B ligand (RANKL) activities were evaluated. According to the study results alveolar bone loss was found significantly lower in the SR900 group than in the ligated group (p0.05). Osteoclast numbers in the ligated group were significantly higher than in the control, SR300 and SR900 groups (p0.05). In our study when the results were evaluated; it is considered that SR can reduce RANKL activity and osteoclast numbers, as well as alveolar bone loss.