Küçük hücreli̇ dişi akci̇ğer kanseri̇ nedeni̇yle ameli̇yat edi̇len hastalarda transforming growth factor (TGF)-β-activating kinase(TAK-1) düzeyi̇ i̇le prognoz i̇li̇şki̇si̇
Relati̇onshi̇p between transforming growth factor (TGF)-β-activating kinase (TAK-1) levels and prognosi̇s, i̇n post operati̇ve pati̇ents wi̇th non small cell lung carci̇noma
  1. Tez No: 417484
  2. Yazar: ZEYNEP PELİN SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN BİLGİN BÜYÜKKARABACAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, KHDAK, TAK-1, Lung Cancer, NSCLC, TAK-1
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç:Son yıllarda hedefe yönelik yönelik tedaviler içerisinde en popüler olanlardan biri transforming growth faktör b-aktivatinge (TAK-1) dir. Birçok malignite de tümör oluşumu ve prognoz ile ilişkili bulunmuştur.Çalışmamızda 2000 ile 2010 yılları arasında evre 1 ile evre 2B arası KHDAK nedeniyle rezeksiyon uygulanan hastaların patoloji preperatlarında, TAK-1 yaygınlık şiddet ve toplam skor bakımından tümörün histopatolojik grade i, tümör boyutu, patolojik evre ve survey arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Tedavi amacıylacerrahi uygulanan rezektabl Evre 1 Evre 2b arası KHDAK'li 35 hasta (EPC), rezektabl KHDAK'li 35 hasta (ADC) ve kanser dışı nedenlerle cerrahi uygulanan 20 hastanın (kontrol grubu) patoloji preperatlarında TAK-1 primer antikoru ile değerlendirilerek yaygınlık, şiddet ve toplam skor parametreleri grade, ortalama yaşam süresi, patolojik evre, T faktörü, N faktörü, kemoterapi alma durumu arasındaki ilişki değerendirildi. Sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Histopatolojik tipten bağımsız olarak, KHDAK lı hastalarda, TAK-1 primer antikorunun boyanmasında, grade ile orantılı olarak artış olduğu tespit edildi. Kontrol grubu hastalarında TAK-1 primer antikorunun boyanmadığı görüldü. Tümörün grade EPC'lı hastalar için boyut ve tümörün patolojik evresi ile TAK-1 arasında anlamlı ilişki tespit edildi. ADC'li hastalarda ise grade dışındaki parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Mevcut çalışmamızın özellikle sık görülen akciğer kanseri tiplerinde TAK-1 in kanser hücrelerinde patolojik klinik davranışları ve survival üzerindeki etkileri ile ilgili değerli bilgiler vereceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim:Transforming growth factor (TGF)-β-activating kinase (TAK-1) is one of the most popular targeted cancer therapies in recent years. İt is found to be related with prognosis and tumour formation in many kind of malignancies. İn our study, we aimed to reveal the relationship between survival, tumour dimension, grade and stage in respect to TAK-1 extensity, severity and total score in patients applied resection for NSCLC in stage 1 to 2b, between years 2000 and 2010. Materiels and Methods: Relationship between ; extensity, severity, total scores, grade, average survival time, stage, T factor, N factor, situation of receiving chemoteraphy are evaluated with TAK-1 primary antibody in preparates of 70 patients underwent surgery with resectable NSCLC in stage 1 to 2b, (35 of them were squamous cell carcinoma and 35 were adenocarcinoma) 20 patients underwent resection for diseases except cancer (control group). All results are compared statistically. Findings: Comparatively with grade, increased coloration forTAK-1 primary antibody is determined, independently from histopathological type in patients with NSCLC. No coloration for TAK-1 primary antibody observed in control group. Significant relation is determined between dimension, stage and TAK-1coloration. No statistical difference is detected, except grade factor, in patients with adenocarcinoma. Conclusion: İn our opinion, current study declares precious information about the effects of TAK-1, in clinicopathologic behaviour and survival of malignantcells, especially in common histopathological types of lung cancer.