Kardiyak resenkronizasyon tedavisine yanıtsız kalp yetersizliği hastalarına noninvaziv kardiyak debi cihazı ve ekokardiyografik yöntemle yapılan optimizasyonun klinik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of clinical outcomes after crt optimization by nicom and echocardiographic methods in nonresponder heart failure patients
- Tez No: 417483
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, Kardiyak debi, Kardiyak resenkronizasyon tedavisi, Optimizasyon, Heart Failure, Cardiac Output, Cardiac Resynchronization Therapy, Optimization
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
GİRİŞ: Kardiyak resenkronizasyon tedavisi (KRT), kalp yetersizliği (KY) tedavisi için kullanılan cihaz bazlı tedavi yöntemidir. KRT' ye yeterli yanıt alınamayan olgularda KRT optimizasyonu olumlu etkiler sağlamaktadır. Bu çalışmamızda; KRT' ye yanıtsız kalp yetersizliği hastalarına ekokardiyografik ve NICOM bazlı yeni bir nonivaziv kardiyak debi ölçüm yöntemi ile yapılan optimizasyonun klinik sonuçlarını, ampirik pacemaker ayarları ile takip edilen hastalar ile karşılaştırmayı amaçladık. YÖNTEM:. Noninvaziv kardiyak debi ölçümü ile optimizasyon yapılan hastalar (NICOM grubu), ekokardiyografik yöntemlerle optimizasyon yapılan hastalar (EKO grubu) ve optimizasyon işlemi uygulanmayan ampirik ayarlar ile takip edilen hastalar ile 3 grup oluşturulup her gruba 25' er hasta alındı. Tüm hastaların işlem öncesinde demografik, klinik ve ekokardiyografik özellikleri değerlendirildi. Optimizasyon işleminden üç ay sonra hastaların klinik ve ekokardiyografik bulguları karşılaştırıldı. BULGULAR: Optimizasyon işlemi uygulanan hastaların %12' sinde optimal AV gecikme 120 msn, %60' ında ise optimal VV gecikme 0 msn olarak ayarlandı. NICOM grubundaki hastaların optimizasyon işleminden üç ay sonra değerlendirilen altı dakika yürüme mesafesinde ve SlVÇY-HZİ' de anlamlı artış, sol ventrikül sistol - diyastol sonu çap ve hacimlerinde anlamlı azalma izlendi. EKO grubundaki hastalarda ise altı dakika yürüme mesafesinde ve SlVÇY-HZİ anlamlı artış, NYHA sınıfı ve SPWMD, IVMD sürelerinde anlamlı düzelme izlendi. Tüm gruplar kendi aralarında karşılaştırıldıklarında kardiyak debi dışında klinik ve ekokardiyografik sonuçlarda anlamlı farklılık izlenmedi. SONUÇ: Bu çalışmada NICOM bazlı KRT optimizasyonu ekokardiyografik yöntem ile karşılaştırıldığında benzer klinik ve ekokardiyografik sonuçlar elde edilmiştir. NICOM bazlı optimizasyon, ekokardiyografik yönteme göre daha basit ve hızlı olup operatör bağımlı değildir. Ancak her iki optimizasyon metodunun klinik ve ekokardiyografik sonuçları ampirik ayarlardan daha üstün olarak saptanmadı. NICOM bazlı optimizasyon seçilmiş hastalarda ekokardiyografiye alternatif güvenilir bir optimizasyon yöntemi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND: Cardiac resynchronization therapy (CRT), is a device-based therapy used to treat heart failure (HF). CRT optimization may provide positive effects in non-responder patients. In this study, we aimed to compare the clinical outcomes of optimization by echocardiographic and a new noninvasive NICOM- based method in patients. METHODS: Patients were divided into three groups according to optimization methods. In NICOM group patients, CRT devices were optimized by non-invasive measurement of cardiac output. CRT optimization is performed by echocardiographic based methods in ECHO group. In the empiric group default settings were preserved. Twenty-five patients were included in each group. Demographic, clinical and echocardiographic characteristics were evaluated all of the patients before the procedure. Clinical and echocardiographic findings of the patients were compared three months after the optimization process. RESULTS: We set the optimal AV delay 120 msn in 12 % of patients and optimal VV delay 0 msn in 60 % of patients. Six minutes walking distance and LVOT-VTI were increased and LV end-diastolic and end-systolic dimensions were decreased significantly in NICOM group after3 months. Six-minutes walking distance and LVOT-VTİ were increased, NYHA class and SPWMD and IVMD were improved significantly in the ECHO group patients. All groups compared and no significant difference in clinical and echocardiographic outcomes were found except the increased cardiac output in ECHO group. DISCUSSION: In this study, similar clinical and echocardiographic outcomes were obtained in the comparison of NICOM-based and echocardiographic optimization methods. NICOM-based optimization is simpler and faster than echocardiographic methods, and is not dependent on operator. However, both clinical and echocardiographic optimization methods were not found as superior to empirical settings. NICOM-based optimization can be used as a reliable alternative to echocardiographic optimization methods in selected patients.