Otolog periferik kök hücre nakli yapılan multipl myeloma hastalarında nakil öncesi ruhsal durumdaki iyilik halinin nakil sonrası hematolojik toparlanmaya etkisi
The effect of pretransplantation psychological well-being on hematological reconstitution following autologous peripheral stem cell transplantation in multipl myeloma patients
  1. Tez No: 417497
  2. Yazar: BİLGE BİLGİN KAPUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KUMBASAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Psikiyatri, Hematology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: depresyon, transplantasyon, otolog, nötrofil, depression, transplantation, autologous, neutrophil
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Otolog periferik kök hücre nakli yapılan multipl miyeloma hastalarında nakil öncesi ruhsal durumdaki iyilik halinin nakil sonrası hematolojik toparlanmaya etkisi Amaç: Bu çalışmada otolog periferik kök hücre nakli(OPKHN) yapılan multipl miyeloma hastalarında nakilden önce anksiyete ve depresyon varlığının araştırılıp, bunun nakil sonrası hematolojik toparlanmanın belirtisi olan nötrofil ve trombosit engraftman günleriyle ilişkisi olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı'na OPKHN yapılmak üzere yatırılmış Multipl Myeloma tanılı 46 hasta dahil edilmiştir. Hastalara nakil öncesi 0-7 günler arasında Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği uygulanmıştır ve nakil sonrasında rutin yapılan tam kan sayımı sonuçları ile engraftman günleri elde edilmiştir. Veriler Mann Whitney U testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Depresyonu olan hastalarda nötrofil engraftman günleri olmayanlara göre anlamlı düzeyde gecikmiş olarak saptanmıştır (p=0.036). Engraftmanı etkileyebilecek diğer parametreler açısından depresyonu olan ve olmayan gruplar arasında fark bulunmamıştır. Depresyonu olan ve olmayan gruplar arasında trombosit engraftmanı açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0.770). Sonuç: Sonuçlar depresyonu olan hastaların nötrofil engraftmanında gecikme olduğunu göstermektedir. Bu durum depresyonun nakil sonrası iyileşme üzerinde etkisi olabileceğini düşündürmektedir. Daha geniş örneklemli çalışmalara gereksinim bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Pre-transplantation Psychological Well-being on Hematological Reconstitution Following Autologous Peripheral Stem Cell Transplantation in Multipl Myeloma Patients Objective: The aim of this study was to identify the effect of pre-transplantational depression and anxiety on neutrophil and thrombocyte engraftments which are the signs of hematological reconstitution in multipl myeloma patients who are undergoing autologous peripheral stem cell transplantation. Method: 46 patients with Multipl Myeloma who were hospitalized in Ankara University School of Medicine, Hematology Department for autologous periferal stem cell transplantation were included in the study. Patients completed the Hospital Anxiety and Depression Scale between the days 0 and 7 before the transplantation. The engraftment days were determined by the post-transplantational daily routine complete blood count. The data was evaluated by using Mann WhitneyU test. Results:The neutrophil engraftment was significantly delayed in depressed patients when compared to non-depressed ones (p=0.036). Factors other than depression that may affect the engraftment days were assessed for a possible difference between the depressed and non-depressed groups and no difference was found between the groups. Also, there was no significant difference between depressed and non-depressed patients when analyzed for thrombocyte engraftment (p=0.770). Conclusion: The results show that neutrophil engraftment was delayed in patients with depression. This suggests that depression may adversly affect the recovery after stem cell transplantation. Larger sample studies are necessary.