Genç erişkinlerde denge ve kuvvet egzersizlerinin diz eklemi propriyosepsiyonu üzerine etkisinin incelenmesi
The investigation of effect of balance and strength exercises on knee proprioception in young adolecents
  1. Tez No: 417498
  2. Yazar: BURAK FARİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÜLKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor yaralanmalarından korunma, propriyosepsiyon, diz eklemi, denge egzersizleri, kuvvt egzersizleri, Prevention of sports injuries, proprioception, knee, balance exercises, strength exercises
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş: Günümüzde spora ve fiziksel aktiviteye ilgi ve katılım artmaktadır. Bu artış sportif yaralanmalarında da artışa neden olmaktadır. Bugüne kadar spor yaralanmalarına neden olan faktörler hakkında yapılmış çok sayıda araştırma vardır. Propriyosepsiyon duyusu yaralanmaların önlenmesinde etkilidir. Bu çalışmanın amacı kuvvet ve denge egzersizlerinin propriyosepsiyon üzerine olan etkisini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaşları 18 ile 25 arasında olan daha önce diz yaralanması geçirmemiş 60 genç sağlıklı erkek sedanter birey alınmıştır. Katılımcılara 6 haftalık izole kuvvet egzersizleri, izole denge egzersizleri ve kuvvet +denge egzersiz programları uygulanmıştır. Egzersiz programları öncesi ve sonrasında izokinetik kuvvet testi, denge testi ve eklem pozisyon duyusu testi (EPD) gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Hedef açının 60 derece olduğu aktif EPD testlerinde egzersiz programları öncesi ve sonrası sonuçlar karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmıştır (p0,05). Uygulanan kuvvet ve denge egzersiz programlarının etkin olduğu saptanmıştır (p>0,05). Sonuç: Elde edilen veriler sonucunda kuvvet ve denge egzersizlerinin propriyosepsiyon duyusunu arttırdığı görülmektedir. Her iki egzersiz grubunun antrenman programlarına eklenmesi yaralanma sıklığını azaltmak için önerilebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Introduction: The number of people and the interest in participating sports and physical activity are increasingin the last few decades. However, this situation causes an increase in sports injuries, as well. Numerous studies exist investigating the leading factors of sports injuries. Proprioception is an important issue that worths to investigate in means of injury prevention. The objective of this study is to determine the effects of strength and balance exercises on proprioception and postural control. Materials and Methods: 60 sedantary young males aged 18-25 who did not have any musculoskeletal lower extremity injury history were involved in this study. Isolated strength exercises, isolated balance exercise and strength + balance exercise were applied for 6 weeks. Isokinetic strength, balance and joint position sense (JPS) tests were performed before and after exercise programs. The obtained data were analyzed statistically. Results: Significant differences were detected in active JPS tests in which the target angle was set to 60 degrees (p0,05). The overall results showed that both isolated strength and combined strength-balance exercises were effective in improvement of proprioception. Conclusion: Balance and strength exercises were both effective in improving proprioception. Therefore, both exercises are recommended to be added to sports specific training programs to decrease the prevelance of sports injuries.