Malign plevral mezotelyoma ile plevral metastazların bilgisayarlı tomografi bulgularının karşılaştırılması
Comparison of computed tomography findings in malignant pleural mesothelioma and pleural metastases
- Tez No: 417499
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF SERDAR AKYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Malign plevral mezotelyoma, plevral metastaz, bilgisayarlı tomografi, ayırtıcı tanı, Malignanat pleural mesothelioma, pleural metastasis, computed tomography, differential diagnosis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada malign plevral mezotelyoma ve plevral metastazların BT bulguları karşılaştırılarak ayırtıcı tanıda yardımcı özellikler araştırılmıştır. Gereç ve yöntem: 54 MPM ve 37 plevral metastaz tanılı toplam 91 hastanın kontrastlı BT incelemeleri retrospektif olarak tarandı. Tüm hastalarda volüm kaybı, tek ya da iki taraflı tutulum, plevral rind, plevral nodülarite, plevral kalınlaşmanın 1 cm'nin üzerinde olması, plevral efüzyon, plevral plak, plevral kalsifikasyon, mediastinal plevra tutulumu, viseral plevra tutulumu, göğüs duvarı invazyonu, interlober fissür tutulumu, hiler ve/veya mediastinal LAP, akciğer parankimi tutulumu değerlendirildi ve iki grup arasında karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Malign mezotelyoma ile plevral metastazları ayırt etmede istatistiksel olarak anlamlı bulunan BT bulgularından tek taraflı tutulum, plevral rind, mediastinal plevra tutulumu, volüm kaybı, plevral plak varlığı, plevral kalsifikasyon ve 1 cm'den fazla plevral kalınlaşmamalign plevral mezotelyoma lehine, akciğer parankimi tutulumu ve hiler ve/veya mediastinal LAP ise metastatik plevral hastalık lehineydi. Sonuç: BT'nin malign plevral mezotelyoma ve plevral metastazları ayırt etmede yardımcı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Comparison of computed tomography findings in malignant pleural mesothelioma and pleural metastases Purpose: CT findings of malignant pleural mesothelioma and pleural metastases are compared to investigate the helpful features in differential diagnosis. Materials and Methods: A retrospective review of CT scans with contrast agent of 91 patients, 54 of malignant pleural mesothelioma and 37 of pleural metastasis was performed.Volume loss, unilateral or bilateral involvement, pleural rind, pleural nodularity, pleural thickening greater than 1 cm, pleural effusion, pleural plaque, pleural calcification, mediastinal pleural involvement, visceral pleural involvement, chest wall invasion, interlobar fissure involvement, hilar or mediastinal lymphadenopathy, lung parenchymal involvement were evaluated and compared in two groups. Results: CT findings with statisticallysignificant difference between malignant mesothelioma and pleural metastases were identified. Findings for malignant mesothelioma were unilateral involvement, pleural rind, mediastinal pleural involvement, volume loss, pleural plaque, pleural calcification, pleural thickening greater than 1 cm;wherease findings for pleural metastases were hilar or mediastinal lymphadenopathy, lung parenchymal involvement. Conclusion: We concluded that CT is helpful in the differential diagnosis of malignant pleural mesothelioma and pleural metastases.