Bir üniversitedeki kız öğrencilerin cinsel şiddet öyküsü ve şimdiki depresyonla ilişkisi
Intımate partner –sexual vıolence and relatıonshıp between depressıon symptoms among collage women A sample from A unıversıty
  1. Tez No: 417500
  2. Yazar: CANAN TUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE SELDA TEKİNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sexual Violence, Intimate Partner, Collage women, depression
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Ankara Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan kadın üniversite öğrencilerinde flört ilişkilerinde cinsel şiddete uğrama prevalansları ile bu kadınlarda cinsel şiddetin bağımsız risk faktörlerini araştırmak, üniversiteye devam etmekte olan kadın öğrencilerin depresyon prevalanslarını ve olası depresyonları ile cinsel şiddete uğrama durumlarını karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç-yöntem: Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır.Araştırma örneklemini oluşturan Ankara Üniversitesinde öğrenim görmekte kadın öğrencilereyerleşke içindeki sosyal alanlarda gönüllülük esası ile anket uygulanmıştır. Anket sosyodemografik bilgilerden, Mağdurların Cinsel Deneyimleri Ölçeği' nden, Hasta Sağlık Anketi-9 formundan oluşmaktaydı. Konunun mahremiyeti sebebiyle anketler kapalı zarf içinde isimsiz olarak büyük bir kutu içinde toplandı.Kullanılan ölçeklerin tümünün Türkçe geçerlilik ve güvenilirliği yapılmıştı. Bulgular: Çalışmaya,katılmayı kabul eden sağlıklı400 kadın üniversite öğrencisi alınmıştır. Katılımcılarınortalama yaşı 20.70 ± 2.12 dur. Üniversiteli olma yıllarına bakıldığında %30,8'inin üçüncü sınıfta olduğu belirlenmiştir (n=134). Katılımcıların %97,3'ü bekar (n=389 ); %2,8'i ise evlidir (n=11). Katılımcıların %18,3'ü şehirde büyümüş olup (n=73) % 81,8'i kırsal bölgeden gelmektedir (n=327). Öğrencilerin en son mezun oldukları lise sorulduğunda % 55,8 ile en sık Anadolu lisesi(n=223), ikinci sıklıkla %21 ile lise (n=84); en az olarak da %0,3 ile imam hatip lisesi (n=1) olduğu belirlenmiştir. Bu verilere göre cinsel şiddet prevalansı %17 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin %17'sinin hayatlarında en az bir kez cinsel şiddete maruz kaldıkları tespit edilmiştir.Evli olanların hiçbiri cinsel şiddete maruz kalmamıştır. Son altı ay içinde cinsel şiddete maruz kalan kız öğrenci oranı %9 (n=36)' dir.Kişilerin annelerinin çalışıp çalışmama durumuna göre önceki ve şimdiki cinsel şiddet öyküleri istatiksel olarak anlamlı farklılık göstermekteydi ( p=0.005 ). Cinsel şiddet mağduriyet öyküsü olan kadın öğrencilerden %24'ünün annesi herhangi bir işte çalışıyorken, %13'ü çalışmıyor veya emekli olarak hesaplanmıştır. Flört süresi ile cinsel şiddete uğrama durumu arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı ( p=0,122 ). İstatiksel olarak anlamlı olmasa da cinsel şiddete uğrayan kadın öğrencilerin flört ilişkilerini sonlandırma eğiliminde olduğu tespit edildi. Cinsel şiddet öyküsü bulunmayan ancak flörtü olan kadın öğrencilerin flört sürelerinin medianı 11 iken, cinsel şiddet öyküsü bulunan öğrencilerin flört sürelerinin medianı 6 olarak hesaplanmıştır. Lojistik regresyon yapıldığında fen fakültesi ve iletişim fakültesinin cinsel şiddete uğramak açısından riskli olduğu, aile içi şiddete tanık olmanın cinsel şiddete uğramayı 2,5 kat arttırdığını, alkol kullanımın cinsel şiddete uğrama oranını 3,4 kat artırdığını ve madde kullanımının ise 7,5 kat artırdığı hesaplandı. Depresyonun da cinsel şiddete uğrama oranını 2,03 kat artırdığı bulundu. Sonuç: Bu çalışmada, bir üniversite örneklemindeki kadın öğrencilerin cinsel şiddet prevalansının literatürle uyumlu olduğu, genç erişkinlerde depresyon sıklığının literatürle benzer olduğu bulundu. Sigara, alkol ve bağımlılık yapıcı madde kullanımının, ailede şiddete tanık olma öyküsünün, flört edinme ve flörtün zararlı alışkanlıkları olmasının yakın ilişkilerde cinsel şiddete uğrama riskini artırdığı bulunmuştur. Ayrıca, yakın ilişkilerinde cinsel şiddete uğramış kadın öğrencilerin depresyon tanısı alma ihtimalinin normal populasyona göre daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this studywas to identify the prevalence of sexual violence among collage women of Ankara University. The risk factors of intimate violence-sexual version- was investigated, the depression symptoms of the respondents were compared with the history oftheir sexual abuse in the past and in six months. Methods: The screening model was used in the study. A questionnaire consisting three subscales (personal information, determining the sexual violence and depression symptoms) were administered to collage women in the first built university of Turkey. The subscales were Intİmate Partner Violence – Victim Version and Personal Health Questionnaire-9. Both of the scales were validity and reliably in Turkish language. Results: Forty hundred healthy collage women, who were students in Ankara Universityandaccepted to participate were includedin the study.Of the participants,97.3% were single (n = 389) and average age was 20.70 ± 2.12. The average year of the attendance to the collage was %30.8 of them were in her third year. Most of the individuals were grown up in towns by the range of % 81.8 (n=327). Of the individuals 55.8% of them were graduated from Anatolian High Schools (n=223). According to the study, the rate of sexual violence among collage women is %17. It is found that the %17 of the individuals have been sexually violence at least once in their lives. Also, the prevelance of sexual violence in six months is 9% (n=36). It is compared that the mother of collage women has a job and the collage women have more risk of being sexual violence ( p=0.005 ). It is found that the romantic relationships time that collage woman was involved in is another risk factor for sexual violence ( p=0,122 ).The results of logistics regression is attending a science or communication faculty, being a witness to domestic violence, alcohol abuse, substance abuse are risk factors that affect sexual violence. Depression is another issue that is found high among collage women who were sexually abused. Conclusion: In this study, it was demonstrated that there was a positive correlationbetween sexual violence among collage women and alcohol abuse, drug abuse, depression. It should also be emphasized how childhood histories are important. In addition, collage women should be aware of being sexually abused while dating with men.