İstanbul'da okuyan lise öğrencilerinin depresyon düzeylerinin belirlenmesi ve bazı parametrelere göre farklılıklarının incelenmesi
Determining depression levels of high school students studying in İstanbul and analysing differences according to some parameters
- Tez No: 417529
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEREM DOKSAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depression, Adolesence, Etiology, Epidemiology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Depresyon günümüzün en yaygın görülen ruhsal bozukluklarından birisidir. Bu çalışmamızda İstanbul'da okuyan lise öğrencileri arasında depresyon düzeyi ve çeşitli parametrelere göre oluşan farklılıklar incelenerek ergenlik ile depresyon ilişkisi tahlil edilmiştir. Ergenlik dönemi psikolojik olarak hassas bir dönemdir ve bu dönemde edinilen kazanımlar birey için hayat boyu etkilidir. Bu anlamda günümüzde hızla artan depresyon vakalarının ergenler arasındaki yaygınlığı ve ergenlerdeki depresyonda farklılık oluşturan parametreler çalışmamızda incelenmiştir. Çalışmamızda ergenlik dönemi farklı açılardan ele alınarak ortaya konulmuştur. Depresyon kavramı tarihsel ve kuramlar çerçevesinde ele alınmış ve depresyonun epidemiyolojisi ve etiyolojisi açıklanmıştır. Bu çalışmalara ek olarak İstanbul'da yaşayan lise öğrencileri arasında Beck Depresyon Ölçeği kullanılarak yapılan analizler yapılmıştır. Bu analizlere göre lise öğrencileri arasında depresyonu etkileyen faktörler olarak yaş, ailenin gelir düzeyi, yaşanılan çevre, derslerde başarı ve göç etme durumunun depresyon düzeyinde etkili olan parametreler olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın cinsiyetin ergenlerin depresyon düzeylerinde etkisi yoktur. Anahtar Kelimler: Depresyon, ergenlik, etiyoloji, epidemiyoloji
Özet (Çeviri)
Depression is nowadays one of the most common psychological disorders observed. In this study, the depression levels among high school students studying in Istanbul and differences resulting of various parameters were examined leading to the analysis of the relation between adolescence and depression. The puberty is psychologically a sensitive period and gains attained during this period are affecting an individual lifelong. In this sense, the prevalence of the rapidly increasing depression cases among adolescents and the parameters generating differences among the depression of adolescents were analyzed. In this study the adolescence period is presented by taking different viewpoints. The depression concept came up within its historical and theoretical frame and the epidemiology and etiology of depression were explained. In addition to these studies, analyses were conducted over Istanbul based high school students by using Beck Depression Scale. According to these analyses it has been determined that factors influencing depression levels among High School students are age, income level of the family, neighborhood, educational success and immigration status. Despite this there is no influence of gender on depression levels of adolescents.