Para politikalarının bankaların bireysel kredileri üzerindeki etkisi
The effect of monetary policies on the individual credits of banks
- Tez No: 417549
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bireysel Kredi, Parasal Aktarım Mekanizması, Banka Kredi Kanalı, ARDL, VAR, Individual Credit, Monetary Transmission Mechanism, Bank Lending Channel, ARDL, VAR
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Para politikası kararlarının reel ekonomik değişkenler ve fiyat istikrarı üzerindeki etkileri parasal aktarım mekanizmaları adı verilen çeşitli kanallar üzerinden gerçekleşmektedir. Para politikalarının hangi kanallar üzerinden ne büyüklükte, ne sürede ve ne kadarlık bir gecikmeyle etkili olduğunun belirlenmesi son derece önemlidir. Para politikasının nihai hedeflere ulaşması açısından izlemiş olduğu politikaların ekonomi üzerindeki etkilerinin kantitatif yöntemlerle doğru bir şekilde belirlenmesi politika yapıcılarının karar alma sürecini desteklemektedir. Seksenli yıllardan sonra asimetrik bilgi ve diğer piyasa aksaklıklarına dayanan teorik yaklaşımların geliştirilmesi para politikalarının reel ekonomiye aktarımında kredi kanalının önemini arttırmıştır. Türkiye'de bankacılık sektörünün derinliği ve aracılık fonksiyonunun önemi banka kredileri kanalıyla aktarımın incelenmesini gerekli kılmaktadır. Bu amaçla para politikalarının bireysel kredi arzı üzerindeki etkisi 2003:01-2013:10 dönemini kapsayacak şekilde ARDL sınır testi ve VAR metodolojisi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına bağlı olarak kamu, özel ve yabancı sermayeli mevduat bankalarının kredi arzlarının para politikası aracı olan borç verme faiz oranlarından uzun dönemde negatif yönde etkilendiği buna karşılık katılım bankalarında ise bu tür bir etkileşimin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Para politikası yapıcıları açısından değerlendirildiğinde bireysel kredi kanalıyla aktarımın uygulanabilir bir politik argüman olarak belirlenebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Monetary policy decisions' impact on real economic factors and price stability are materialized through various channels which are called monetary transmission mechanisms. It is significant to identify through which channels / to what extend / how long and late the monetary policies are effective. Measuring the impact of the policies that monetary policy follows to reach the final goals through the quantitive methods support decision making process of policymakers. After 80s, asymmetric information and development of theoric approaches based on other market defects have increased the importance of lending channel in transferring the monetary policies to real economy. The depth of banking sector in Turkey and the importance of mediation function require an investigation on the transfer through bank lending channel. With this objective, the impact of monetary policy on individual loan supply has been analyzed using ARDL bound test and VAR methodology including 2003:01-2013:10 term. Based on the results of the analysis, it has been concluded that loan supply of public, private and foreign capital deposit banks have been affected negatively in long term by lending interest rates that are means of credit supply, whereas, such an interaction is statistically insignificant for participation banks. As it is considered by the monetary policymakers, it has been concluded that transferring through individual credit channel is an applicable political argument.