Destinasyon imajının yerel halk ve yerel yönetim tarafından değerlendirilmesi: Çorum ilinde bir araştırma
Evaluation of destination image by local people and local authorities: An investigation in Çorum province
  1. Tez No: 417552
  2. Yazar: SEDA İDİKUT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon İmajı, Yerel Halk, Yerel Yöneticiler
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada Çorum ilinde yaşayan yerel halkın ve yerel yöneticilerin destinasyon imaj algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, katılımcıların konu hakkındaki görüş ve tutumlarını belirlemek bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Çalışma kapsamına Çorum ilinin turizm potansiyeli yüksek bölgelerinde ve merkezde yaşayan yerel halk ile yerel yöneticiler dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiki değerlendirme programı kullanılarak analiz edilmiştir. Aynı zamanda araştırma sonuçlarını desteklemek amacıyla görüşme tekniği de kullanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların destinasyon imajı algılarını oluşturan her bir boyut (ekonomik faktörler, alt yapı olanakları, çevresel faktörler, doğal ve kültürel çekicilikler, turizm kültürü ve tanıtım) arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucuna göre yerel yönetimlerin destinasyon imajı algılarının yerel halka göre daha olumlu ve yüksektir. Yerel yöneticilerin özellikle doğal ve kültürel çekicilikler ile alt yapı olanakları konusunda yerel halka göre çok daha olumlu bir imaj algısına sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has aimed to determine the perceived destination image of the local people and local authorities living in the province of Çorum. In this context, determine the participants' opinion and attitudes about the issue is constitutes the basic aim of this study. The local people and local authorities living in the central and in the areas with high tourism potential are involved to study content. In the study, questionnaire technique has used as data collection tool. The obtained data has been analized by statistic evaluation programme. The interwiew technique has also used to support the result of the study. In the result of the study, it has emerged that there is positive and significant correlation between each dimension forming the participants' destination image perception (economic factors, infrastructure facilities, environmental factors, natural and cultural attractions, tourism culture and promotion). According to the results of this study, destination image perception of local authorities is more positive and higher than local people's. Especially, it has emerged that local authorities have more positive image perception on natural and cultural attractions and infrastructure facilities than local people.