Bölgesel kalkınma çerçevesinde termal turizm faaliyetlerinin yerel halk üzerindeki etkileri: Mudurnu örneği
Regional development of thermal tourism on the effects of local activities: Example Mudurnu
  1. Tez No: 417553
  2. Yazar: GÜLSÜN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER MESCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizmin Etkileri, Termal Turizm, Bölgesel Kalkınma, Mudurnu, Impacts of Tourism, Thermal Tourism, Regional Development, Mudurnu
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Dünyada ve ülkemizde hızla gelişmekte olan turizm sektörünün olumlu ve olumsuz etkileride artmaktadır. Bu çalışmanın amacı termal turizmin, bölgesel kalkınmadaki payı ve termal turizmin yerel halk üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma yöntemi olarak karma araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada ilk olarak ikincil kaynaklardan oluşan literatür taraması yapılmıştır. Ardından araştırmanın uygulama bölümünde ilk olarak, birincil kaynaklardan yüz yüze görüşme tekniği ile veriler elde edilmiş daha sonra yerel halka, konu ile ilgili tutumlarını değerlendirmek için, anket tekniği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda bölgede etkin olan termal turizmin bölge kalkınmasında önemli bir yere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda yerel halkın turizmin sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerini olumlu algıladıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the world and in our country rapidly developing tourism sector, has also increased the positive and negative effects of it. In this study thermal tourism, whose importance is increasing in the world day by day, the impact on the local community and economic share in the region's development has been investigated. The first part of the study consist of a qualitative research of secondary sources of literature. In the first part of the study, practice interviewing techniques from primary sources with data obtained after than the survey technique has been applied to the local community. As a result of this study; active thermal tourism facilities has an important placefort he development of the region. At the same time tourism's, social, economic and environmental effects has been observed that positive perceptions by the people of the region.