Fen bilgisi öğretmenlerinin gözüyle biyoteknoloji öğretimi
Biotechnology education from the teachers' perspective
  1. Tez No: 417560
  2. Yazar: HALİL KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN GÜLNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoteknoloji, biyoteknoloji eğitimi, fen Bilgisi öğretmeni, ilgi seviyeleri, Biotechnology, biotechnology education, elemantary science teacher, stages of concern
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Biyoteknoloji, diğer bilim dallarına göre yeni bir oluşumdur. Bu nedenle bu bilim dalının öğretilmesi de ülkemizin eğitim dünyasında kısa bir süre önce yerini almıştır. Bu araştırmanın amacı Fen Bilgisi öğretmenlerinin sahip oldukları Biyoteknolojik konulara ait temel kavram bilgileri ile Biyoteknoloji konularının öğretilmesine yönelik ilgi seviyelerinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda genel tarama modeli ve nitel boyutunda ise örnek olay tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada Fen Bilgisi öğretmenlerinin Biyoteknolojik konulara ait temel kavram bilgilerini belirlemek amacıyla Biyoteknoloji bilgi ölçeği kullanılırken, Biyoteknoloji konuları öğretilmesine yönelik ilgi seviyelerinin belirlenmesi için Biyoteknoloji öğretimi ilgi ölçeği kullanılmıştır. Araştırma, 2014- 2015 öğretim yılında Osmaniye il merkezinde görev yapan Fen Bilgisi öğretmenlerine anket ve görüşme uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Anket 112 öğretmene uygulanırken, görüşmeler bu öğretmenler arasından rastgele seçilen 15 kişiye uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, Fen Bilgisi öğretmenlerinin Biyoteknolojik konulara ait temel kavram bilgilerinin belirlenmesi için uygulanan Biyoteknoloji bilgi anketi sorularının tamamına yakınını yüksek oranda doğru olarak cevapladığı görülmüştür. Öğretmenlerin temel kavram bilgilerinin cinsiyete bağlı olmadığı ancak bu bilgilerin mesleki deneyim, mezun olunan fakülte ve Biyoteknoloji veya genetik konularını içeren herhangi bir dersi alıp almama durumuna göre farklılaştığı elde edilen bulgular arasındadır. Fen bilgisi öğretmenlerinin Biyoteknoloji konuları öğretilmesine yönelik ilgi seviyeleri ise genel olarak farkındalık ve bilgi alt boyutunda yoğunlaşırken; bireysel, yönetim ve işbirliği alt boyutlarında ise azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Compare with the others biotechnology is a new science field. For that reason biotechnology education is also a new topic of educational area in our country. The purpose of this research is to determine fundamental biotechnology conceps' knowledge and the stages of concern on biotechnological teaching subjects. For that purpose both quantitative and qualitative research methods were used. In the quantitative part general screening model and in the qulitative part case study model were used. In order to determine the fundamental biotechnology conceps' knowledge of elemantary science teachers, Biotechnology Knowledge Scale was applied. Similarly, to define the stages of concern on biotechnological teaching subjects, Concern Questionnaire was used. Research was conducted on 112 elemantary science teachers in Osmaniye at the 2014- 2015 spring semester. Semi- structured interviews were done with the 15 teachers of the participants. Based on the analyses, it was found that most of the science teachers answered the fundamental biotechnology concepts knowledge questions correctly. And there is no statistically meaningfull differences between fundamental biotechnology concepts knowledge and gender. While there is a meaningfull diffrences between fundamental biotechnology concepts knowledge and work experience and faculty of graduation and whether a lesson on including biotechnology or genetics subjects were taken or not. The stages of concern on biotechnological teaching subjects of elemantary science teachers are varried. Generally, teachers' concerns condense at the awareness and knowledge level; however, at the personal concern , management and collaboration stage the level was found as low.