Fen bilimleri öğretmenlerinin bilimin doğası konusundaki sınıf içi uygulamalarına mesleki gelişim programının etkisi
Science teacher's professional development program's impact on the classroom practice of the nature of science
  1. Tez No: 463342
  2. Yazar: GİZEM ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Profesyonel Mesleki Gelişim Süreci, Bilimin Doğası, Pedagojik Alan Bilgisi, Öğretmen, Professional development program, Nature of science, Pedagogical Content Knowledge
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada, fen bilgisi öğretmenlerinin bilimin doğasının öğretimi ile ilgili sınıf içi uygulamaları videolar aracılığıyla takip edilmiş ve uzun süreli mesleki gelişim programının süreç boyunca etkisi araştırılmıştır. Bu araştırmanın soruları; Mesleki gelişim programının öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarına etkisi var mıdır? ve Öğretmenlerin bilimin doğası hakkındaki görüşlerinin sınıf içi uygulamalarına etkisi var mıdır? Otuz ay süren bir projenin parçası olan bu çalışmaya 14 ( 8 kadın, 5 erkek) fen bilimleri öğretmeni katılmıştır. Araştırmaya katılan Bolu il ve merkezindeki farklı okullarda görev yapan toplam 14 fen bilgisi öğretmeninden 10 (6 Kadın, 4 erkek) öğretmenin daha önceden Bilim tarihi, Bilim Felsefesi ve ya Bilimin doğası konulu bir ders ya da eğitim aldıkları tespit edilmiştir. Mesleki gelişim programı kapsamında bir yıl süreyle sınıf içi uygulamalarda kullanılmak üzere, bilimin doğası temalarının ünitelere entegre edildiği eğitim materyalleri geliştirilmiş ve düzenlenen çalıştaylarda öğretmenlere bilimin doğası eğitimi verilmiştir. Öğretmenler aldıkları eğitim doğrultusunda ve geliştirilen materyallerle derslerini işlemişlerdir. bir yıl süreyle düzenlenen çalıştaylarda, bilimin doğasının öğretimi ve bilimin doğası temalarının ünitelere entegre edildiği etkinlikler öğretmenlerle tartışma ortamı sağlanarak geliştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Bilimin Doğası Sınıf Gözlemi ve Ürün Ölçeği (Nature of Science Classroom Observation and Artifact Protocol, NOS-COP) (Herman, Clough ve Olson, 2012) Türkçe' ye çevrilmiş ve çalışmaya modifiye edilerek kullanılmıştır. Çalışmanın verileri öğretmenlerin bir öğretim yılı süresince bu öğretim materyallerinin sınıf içi uygulamalarını video ile kayıt altına alınmasıyla toplanmıştır. Bir yıl süresince elde edilen 39 video kaydından iki tanesinde teknik arızalara(donma, takılma, ses kalitesinin düşüklüğü vs.) rastlandığından analizi yapılamamış ve çalışma 37 video kaydı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler nitel veri analizi paket programı (Nvivo) kullanılarak NOS-COP doğrultusunda analiz edilmiş ve modeller üzerinde gösterilmiştir. Öğretmenlerin bilimin doğası görüşleri ve bu görüşleri uygulamaya transfer etme düzeyleri arasında dikkat çekici sonuçlara ulaşılmıştır. Öğretmenlerin bilimin doğası görüşleri ve bu görüşleri uygulamaya transfer etme düzeyleri arasında dikkat çekici sonuçlara ulaşılmıştır. Öğretmenlerin bir kısmının temalar hakkında“ bilgili”görüşlere sahip oldukları ancak görüşü uygulamaya transfer ederken yetersiz kaldıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The studies about classroom practices in NOS-PD contexts are considered scarce to detect the problems caused by curriculum, textbook, teacher, classroom environment, cultural differences and therefore more studies in different cultural contexts are needed in this area. Thus, within this study's design, science teachers' classroom practices about NOS were tracked by the video records and the impact of a longitudinal professional development on their classroom practices was investigated. The research questions are; What is the impact of a professional development program on teachers' classroom practices? and To what extent and how do teachers views about nature of science affect their practices in classroom? 14 science teachers (8 female, 5 male) participated the study, which was a part of a large professional development project that lasted for thirty months. These teachers were working in the same city, however in different schools. It was also confirmed that 10 of those 14 teachers (6 female, 4 male) took History of Science, Philosophy of Science or Nature of Science course or training at least once. The intervention process of science teachers, consisted of totally ten monthly meetings, each lasted about 8 hours were conducted during two semesters for assisting teachers to learn about NOS, explicit-reflective instruction, formative assessment. Further, the teachers were provided with the teaching activities and materials, to be implemented in their classrooms for one year, coherent with specific science content and NOS tenets integrated within. Regarding to the sufficiency of such activities in the national curriculum, the activities coherent with the aforementioned approaches were developed by the project team in collaboration with the participant teachers. Data collection process took one year as well as the intervention process of teachers. The classroom practices of teachers, which were the implementation of developed projects' activities, were recorded. 39 video records were obtained in total; however 2 of those could not be analyzed due to technical problems. The video records were transcribed and analyzed by qualitative software adhering to assessment protocol's criteria, and then the models were retrieved from the software. The notable results were obtained about teachers' transferring NOS views into their instructions. As mentioned above, some teachers with inadequate views of NOS translated better into classroom practices than the ones who had adequate views. Moreover, in contrast to literature it was also detected that the teachers who implemented more number of activities in their instructions were successfully integrated science concepts with NOS concepts.