Kurumsal değişimlerin istihdam üzerindeki etkileri: Kurumsal iktisat bakış açısıyla Avrupa Birliği üzerine bir uygulama
The impact of institutional change on employment: An application on institutional economics approach to the European Union
- Tez No: 417567
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH CİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal iktisat, iĢsizlik, Avrupa Birliği, panel veri analizi, kurumsal değiĢim, Institutional economics, unemployment, European Union, panel data analysis, intstitutional changes
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Sanayi devrimi ve sonrasında yaşanan teknolojik gelişmeler ile kentleşme, ticaretin artması ve hızlı nüfus artışı olguları işsizlik sorununu, gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ülkenin olduğu gibi Avrupa'nın ve Türkiye'nin de gündemine almasına sebep olmuştur. İşsizlik sorununun çözümüne ilişkin pek çok iktisadi akım çalışma yapmış olup, Kurumsal İktisat, kurum kavramını ön plana çıkararak, kurumsal yapılardaki değişiklikler ile işgücü piyasalarının düzenlenmesi gerektiğini ileri sürmüştür. Kurumsal İktisadın öngörüleri kullanılarak yapılan çalışmada panel veri analizi kullanılmıştır. İşsizliğin bağımsız değişken olarak test edildiği analizde, kurumsal iktisat bakış açısıyla tespit edilen üç makro ekonomik değişken ve beş kurumsal değişkenin işsizliğe etkileri ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışmada, 2003-2013 dönemi için seçilmiş 22 Avrupa ülkesi ve Türkiye'ye ilişkin veriler kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre, değişkenlerden bazılarının işsizliğe etkisi konusunda istatistiksel olarak anlamlı iken, bazı değişkenlerin istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki ortaya koymadığı ancak kurumsal etkileşimin, çıktıları değiştirdiği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The industrial revolution and after experienced technological developments, the facts of expansion of the trade and rapid population growth have led Europe and Turkey to put the problem of unemployment on the agenda as well as many developed and developing countries. Many economic movements has done scientific studies for the solution of the unemployment problem. Institutional economics, emphasizing the institution concept, has suggested that the changes in corporate structures and labor markets be regulated. In the study done by the use of providences of institutional economics, panel data analysis has been used. In the analysis, which the unemployment has been tested as an independent variable, three macro economic and five institutional variables impacts on unemployment, which were determined by the institutional point of view, have been tried to be measured. In the study, the data related to twenty two European countries and Turkey which were chosen for 2003-2013 period has been used. According to the results of the analysis, it's been found out that some variables of the impact of unemployment are statistically significant, on the other hand, others doesn't make any meaningful relation. However, institutional interaction has changed the output.