20. yüzyıl New Age akımı üzerine karşılaştırmalı bir analiz
A comparative analysis on New Age movement in the 20th century
- Tez No: 417570
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: New Age, yeni dini akımlar, modern dinsellik, yoga, meditasyon, New Age, new religious movements, modern theism, yoga, meditation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Yirminci yüzyılda ortaya çıkmış, senkretik ve eklektik özellikler gösteren yeni dini, yarı-dini, spiritüel gruplardan birisi New Age (Yeni Çağ) akımıdır. Bu isim, benzer inanç, yönelim ve pratikleri olan ve 1980'lerde popüler hale gelen bir grup akım için de kullanılmaktadır. Herhangi bir değişmez, mutlak metin, dini kurum ve din adamları hiyerarşisinden yoksun olan bu akım daha çok meditasyon, kanal olma (channelling), reenkarnasyon, kristaller, psişik deneyim, holistik sağlık, reiki, yoga gibi konulara ilgi duyan alternatif ruhsal alt kültürleri tanımlamakta kullanılır. New Age akımı literatüründe 19. ve 20. yüzyılda ortaya çıkan dini, spiritüel, felsefi akımlardan ve doğu spiritüel geleneklerinden alınan terimler, benlik merkezli bir felsefi temelde yeniden yorumlanarak kullanılmaktaktadır. Bu terminolojide Tanrı, Tanrıça, Yüksek Benlik (High Spirituality), İçsel Çocuk (Inner Child), Mutlak Güç (Absolute Power) gibi ifadeler insanın iç potansiyel ve enerjilerini göstermektedir. New Age akımı özellikle şifa (healing) üzerinde durur. İnsanın içinde onun fiziksel ve psikolojik sorunlarının üstesinden gelmesini sağlayan kozmik bir güç vardır. Aynı güç evrende çeşitli güç merkezlerinden de enerji hatları ile yayılmaktadır. İnsanlar bilinçlerindeki gelişmeyle içlerindeki bu gücün farkına varacaklar böylelikle herhangi bir dışsal otoriteye (dini kurum, hiyerarşi, rehber vs) ihtiyaç duymadan bu güçlerini kullanacaklardır. Astrolojik olarak dünyanın Kova Burcu Çağı'na (Age of Aquarian) girmesiyle dünya genelinde ortaya çıkacak spiritüel uyanış, bu güçlerin daha etkin bir şekilde kullanıldığı, daha spiritüel, huzur dolu bir dünyanın habercisi olacaktır. Tezimiz yukarıda özellikleri kısaca verilen New Age akımının içerisinde yer alan farklı dünya dinlerinin mistik geleneklerinden alınan kavramları, pratikleri ve tekniklerini ortaya koymayı ve tanıtmayı amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirirken de bu akımın otorite olarak kabul ettiği kişilerin eserlerinden yani birinci el kaynaklarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
New Age, forming itself in the 20th century, is a movement of new religious, quasi religious manifesting syncretic and eclectic attributes. This title has been used for a group of movement that was popular in the 1980s with similar orientations and practices. This movement; deprived of any stable and unconditional scripts, religious organizations, hierarchy of clergymen; has been used to define alternative spiritual subcultures dealing with topics such as meditation, channelling, reincarnation, crystals, psychic experience, holistic health, reiki and yoga. Concerning the literature of New Age movement, the terms obtained from the religious, philosophical movements and eastern spiritual traditions aroused in the 19th and 20th centuries have been reinterpreted on a philosophical ego-centered basis. In this terminology, statements like God, Goddess, High Spirituality, Inner Child, Absolute Power shows the potential and energy of human beings. New Age movement especially deals with healing. Human beings have a cosmic power for overcoming physical and psychological issues. The same power has been spreading from various power centers in the universe through energy lines. Human beings will be able to notice this power progressively and hereby, they will be able to use their powers without the need of exterior authority (Religious institution, hierarchy and guide etc.). Astrologically, with the effect of Aquarius on earth, awakening emerging around the world will be a precursor of using these powers effectively and more spiritual and peaceful world. This thesis aims at presenting and explaining the notions obtained from mystical traditions of different world religions, practices and techniques. In accordance with this purpose, we made use of primary sources from figures recognized as authorities by this movement.