An examination of reflective teaching tools used by instructors in Turkey
Türkiye'de okutmanlar tarafından kullanılan yansıtıcı öğretim araçları hakkında bir durum çalışması
  1. Tez No: 417569
  2. Yazar: SİNEM YEŞİLÇÖP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen eğitimi, yansıtıcı öğretim, yansıtıcı öğretim araçları, yabancı dil eğitimi, Teacher development, reflective teaching, reflective teaching tools, foreign language education
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Öğretmen gelişimi son zamanlarda tüm dünyada ki eğitim fakülteleri öğretim bölümlerinin müfredatları arasında yer alan en popüler konulardan biridir. Öğretmen eğitiminin hizmet içi çalışmaları gitgide önem kazanmaktadır. Yansıtıcı öğretim de bu konuda ki en önemli yöntemlerden biridir. Öğretim ile ilgili bu son gelişmeler göz önüne alındığında, bu çalışmanın amacı, Türkiye'de ki kimi kamu ve vakıf üniversitelerinde ki öğretim elemanları tarafından kullanılan yansıtıcı öğretim araçlarını tespit etmektir. Yansıtıcı öğretim hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim programlarında sıklıkla görülmesine rağmen yansıtıcı öğretimin sınıflarda uygulanması hakkında ayrıntılı bilgi eksikliği ve uygulamada sorunlar olduğu bilinmektedir. Yansıtıcı öğretim öncelikle John Dewey ile ortaya çıkmıştır. Dewey'e (1993) göre, yansıtıcı uygulamanın amacı, öğretmenlerin eylem ve kararlarının etkileri ile sonuçlarının irdelenmesi ve de bu inceleme sonucunda ortaya çıkan verilerin gelişerek öğretimin ihtiyaca göre devamlılığının sağlanmasıdır. Yansıtıcı öğretim ilk sahneye çıktığından bu yana, birçok değişikliğe uğramıştır ancak yine de hayat boyu öğrenme sistemine rehberlik etmesi açısından önemini devam ettirmektedir. Bu çalışmada amaç, yansıtıcı öğretim araçlarının hangilerinin okutmanlar tarafından kullanıldığını tespit edip ardından bu araçlar tarafından sağlanan verilerin verimliliğinin karşılaştırılmasıdır. Araştırmanın temel amacı, öncelikle okutmanların vermekte oldukları dersler ile ilgili yansıtma yapıp yapmadıklarını tespit etmektir. Ek olarak Türkiye'de okutmanlar tarafından kullanılan yansıtıcı öğretim araçlarını tespit etmek ve bu araçlardan alınan verimin derecesini karşılaştırmaktır. Ayrıca çalışma kapsamında okutmanlar görüntü kaydı, ses kaydı ve günlük tutma araçlarını kendi sınıflarında uygulayarak elde ettikleri verileri karşılaştırmaktadırlar. Çalışma sonunda kullanılmakta olan araçlar belirlenip aralarında ki verimlilik değişkenleri ile birlikte tartışılmıştır. Çalışma kapsamında kullanılan araçların olumlu ve olumsuz yönleri gerekçeleri ile durum çalışması şeklinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Teacher Development (TD) is recently one of the most popular topics among education faculties and teaching departments' curriculums all over the world. Reflective teaching is one of the most prominent methods in TD. Considering these recent developments about teaching, the purpose of this study is to identify which reflective tools are commonly used by instructors at preparation schools of both private and public Turkish Universities. It is known that despite the pre-service and in-service programs, and university courses, there is a lack of detailed information about reflective teaching and its application in the classrooms. One of the most popular methods in teacher development is reflective teaching (RT). Reflective teaching was firstly appeared with John Dewey. In the 1930s, John Dewey defined reflection as a proactive, ongoing, examination of beliefs and practices, their origins and their impacts (Stanley 1998). According to Dewey (1993), the purpose of reflective practice is to change teachers' actions and decisions and how it impacts the outcomes of those decisions. Since it firstly came on the stage, it has evolved a lot but it is still very effective and it will continue to be popular because of supporting and guiding a lifelong learning system for its practitioners. Teachers generally believe that professional development is something which is done in a top down way with extrinsic motivation. However, these are mostly trainings which are term based, certificate supplied, topics generally chosen by the authorities, imposed and top down ones. On the other hand, teacher development has a bottom up process; it is optional, and continuous. In the light of these teacher development criteria, reflective teaching tools and procedures seem the most usable techniques to acquire teacher development for every teacher who wants to develop and continue his/her development for lifelong. So in this study, the aim is to know which reflective teaching tools are being used by instructors at universities in Turkey, and identify the most useful and common ones according to the results of the study.