Çin Halk Cumhuriyeti: Politik ve ekonomik dönüşüm süreci (1970–2011)
PRC: Economic and political transformation (1970-2011)
- Tez No: 417571
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİFE HATUN KILIÇBEYLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ÇHC ekonomisi, ekonomik dönüşüm, küreselleşme, neoliberalizm, PRC economy, economic transformation, globalization, neoliberalism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Neoliberalizmin hızla yayıldığı 1980'li yılların Çin Halk Cumhuriyeti'nde (ÇHC) ekonomik dönüşümlerinin yaşanmaya başladığı döneme denk gelmesi sonucu, neoliberalizm akımı ÇHC ekonomik dönüşümünü hızlandırmıştır. ÇHC, 1990'lı yıllarda ekonomik dönüşümler sayesinde elde ettiği yıllık %9-11 kalkınma hızıyla dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi haline gelmiştir. Küreselleşmenin, tek bir çıkış yeri ve başlangıç noktası olmamasına karşın Soğuk Savaş sonrası 1990'lı ve özellikle 2000'li yıllarda hızla ilerlemesi Çin ekonomik dönüşümüne olumlu katkıda bulunmuş ve ÇHC'nin dünya ekonomik sistemi ile bütünleşmesine etkisi oldukça önemli hale gelmiştir. Küreselleşmenin etkisinde muazzam dönüşümler yaşayan ÇHC ekonomisi, uluslararası alanda da önemli değişimler yaşayarak, özellikle 2001'de Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliği ile dünyaya kapılarını tamamen açmıştır. Küreselleşme akımının etkisiyle geçirdiği ekonomik dönüşümler sonrasında, küresel ekonomik sistemi ile bütünleşmesi, ÇHC'nin uluslararası ilişkiler çerçevesinde yeni sorumluluklar üstlenmesini gerektiren bir yaklaşımı da beraberinde getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Neoliberalism mainstream had accelerated People's Republic of China (PRC) economic transformations as it coincided with the period of which PRC's economic transformations began to occur in 1980's. PRC had become the world's fastest growing economy, thanks to the growth rate that it gained 9-11% annually in 1990's. Although Globalization does not have a single outlet or a starting point, its rapid progress after Cold War in 1990s and especially in 2000s has a very important impact upon PRC's economic transformation and its economic integration into the global economic system. PRC's economy which had experienced enormous transformations, achieved vital changes in international level and fully opened its door to the World with a membership in the World Trade Organization in 2001. PRC's integration into the global economic system as a result of globalisation movement and transformations it experienced, has brought an approach which requires PRC taking new responsibilities in the International Relations.