Turizm ve ekonomik gelişme:Türkiye ekonomisi üzerine bir uygulama
Tourism and economi̇c growth:Application on Turkey's economy
  1. Tez No: 417614
  2. Yazar: MURAT BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm sektörü, ekonomik büyüme, hollanda hastalığı, zaman serisi analizi, Tourism, turkish tourism, toursim ıncomes, dutch disease, time series analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Günümüzde dünya nüfusunun belirli bir kısmı iç dünyalarını zenginleştirmek için doğal ve kültürel çevre içinde yaşama amacı ile ülke içi ya da ülkeler arası seyahat etmektedirler Turizm birçok aktivite ve bölümü bünyesinde barındıran çok boyutlu bir endüstridir Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi ( WTTO ) verilerine göre 2012 yılında turizm sektörünün küresel GSYİH' ya doğrudan katkısı 2 trilyon dolar olup küresel istihdama katkısı ise doğrudan ve dolaylı 265 milyon kişi olmuştur. Türkiye turizm sektörü ise 2014 verileri ile yıllık 38 milyon ziyaretçi ve 35 milyar dolar turizm geliri beklemektedir ve dünyada 6. sıraya yerleşmiş bulunmaktadır. Turizm sektörü sürdürülebilirlik ilkelerinin benimsenmemesi halinde nüfusu hızla artan ve doğal kaynakları hızla tükenen ve kirlenen dünyamızda, iklim değişikliğinden en olumsuz etkilenecek sektörlerdendir. Ülkemizin de dahil olduğu Akdeniz çanağı çevresinde yer alan ülkeler gelişmiş ülkelere göre daha olumsuz etkilenecektir. Turizm sektörünün her yıl % 3-4 büyüyeceği dikkate alınırsa bu büyümenin sürdürülebilir olması önem kazanmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de turizm sektörünün ekonomik büyüklükleri 1969-2012 dönemi için ele alınarak, sektörün GSMH ve istihdam içerisindeki yeri ve önemi anlatılmış, zaman serisi analiz yöntemi kullanılarak turizm gelirlerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Humans are tend to travel abroad in order to search for new destinations and fullfil the needs to learn, watch and meet new persons. Nowadays tourism sector plays an important role on world economy and especially for developng countries. According to WTTO gross tourism sector reached for total 2 trillion dolar and around 265 million workers. World's population will reach 8 billion in the future and it will bring many enviromental problems within. Becouse tourism sector depends on climate and enviroment, the concern for sustainability of the tourism sector in the future grows every day. According to 2014 tourism datas Turkey's tourism sector reachs the 6th biggest for incoming tourists and a total of 35 billion dolars of tourism incomes. Climate changes will affect negative to the counties at the Mediterrenian Region cause every year sector grows around % 3-4 for the tourism sector. Within the context of the study, it is aimed to estimate where Turkish tourism sector stays and what should be done in order to stay at the top of the 10 countries around the world. With this aim of direction yearly data for 1969-2012 period by using , VAR approach, ADF, VECM, relation between tourism sector and economical growth will be analysied.