Kamu üniversitelerinde bütçe tahsisi: Türkiye için alternatif bir öneri
Budget allocation on public universities: An alternative proposal for Turkey
  1. Tez No: 417616
  2. Yazar: ALİ SERDAR AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT ERK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yükseköğretimin maliyetleri, yükseköğretimin finansmanı, finansman kriterleri, bütçe ile finansman, İtalyan modeli, Cost of University education, finance of university education, finance criteria, budget and finance, Italian model
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Üniversite bütçelerinin ortalama olarak yüzde 55inin kamu kaynaklarıyla finanse edildiği ülkemizde, bu kaynakların üniversiteler arasında dağıtımında formüle dayanan bir kriter bulunmamaktadır. Yanlış kaynak tahsisine yol açabilecek bu sorunun giderilmesi amacıyla çeşitli ülkelerdeki uygulama modelleri incelenerek bu modeller içerisinde üzerinde uzlaşı sağlanarak 40 yıldan fazla bir süre uygulanmakta olan İtalyan modeli seçilmiş ve bu model 22 Türk üniversitesinin 2010 yılı bütçe rakamlarına uygulanarak sonuçları değerlendirilmiştir. İtalyan modelinde yer alan formülasyonun seçilmiş üniversitelerin 2010 yılı bütçelerine uyguladığımızda 7 üniversitenin mevcut bütçe rakamlarında artma, 14 üniversitenin ise azalma meydana gelmiştir. Toplam sapma oranının ise yüzde 29 olduğunu görmekteyiz. Sonuçta üniversite bütçelerine genel bütçeden kaynak tahsislerinin, sorunsuz bir şekilde uygulanmakta olan İtalyan modeli çerçevesinde yapılması gerektiği Yükseköğretim Kurulu ve ilgili bakanlıklara önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country, where the average 55 percent of university budgets are financed with public resources. These resources are not based on a formula for the distribution among universties.In order to overcome improper resource allocation, application models were examined in various countries. Italian Model, has been applied for more than 40 years, selected and applied to 22 Turkish universities and the results are evaluated. When the formulation, located in the Italian Model applied to the 2010 budget figures of selected universities, an increase was determined in the current budget figures of 7 universites and a decrease was determined in the current budget figures of 14 universities. Total deviation rate is 29 percent. As a result, Italian Model suggested to ministires and University Education Council for the allocation of resources from general Budget to university budget.