Devlet üniversitelerinde stratejik plan kapasitesini belirleyen faktörlerin rolü: Veri altyapısı ve katılımcılığın incelenmesi
The role of factors that determine strategic plan capacity in state universities: Data substructure and the study of participation
  1. Tez No: 613584
  2. Yazar: KAMURAN ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZHAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu Yönetimi, Stratejik Planlama, Katılımcılık, Veri Alt Yapısı, Strategic Planning, New Public Management, Participation, Data Substructure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bütçe ve Mali Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Küreselleşme kavramı ile birlikte birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de geleneksel kamu yönetiminin terk edilip, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin hâkim olduğu yeni kamu yönetimi anlayışına geçilmiştir. Bu kapsamda mali anayasamız olan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile stratejik planlama, mali yönetim sisteminin temel yönetim aracı olmuştur. Örgütsel yapı, liderlik, katılımcılık anlayışı, yönetişim ilkeleri ve veri altyapısı stratejik plan kapasitesini belirleyen faktörlerdendir. Bu çalışma kapsamında devlet üniversitelerindeki stratejik planların katılımcılık ve veri alt yapısı anket yöntemi ile incelenmiş, sonuçların istatistiksel ve betimsel değerlendirilmesi yapılarak öneriler sunulmuştur. Devlet üniversitelerinde stratejik plan hazırlık sürecinde katılımcılığın sağlandığı ancak uygulama, izleme ve değerlendirme süreçlerinde yeteri kadar sağlanamadığı görülmüştür. Üniversitelerin faaliyet gösterdikleri süre ile birlikte katılımcılığın öneminin farkına varıldığı ve kurumsal üniversitelerde katılımcılığın arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca üniversitelerde stratejik plan veri alt yapılarının oluşturulduğu ancak yeterli personel ve bütçe kaynağı ile desteklenmediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the concept of globalization,as in many countries, traditional public administration has been abandoned in our country too and a new public management concept dominated by transparency and accountability has been implemented. In this context; with the Law on Public Financial Management and Control Act No. 5018, which is our financial constitution, strategic planning has been the main management tool of the financial management system. Organizational structure, instituonal leadership, participation understanding and governance principles and data substructure are the factors that determine strategic plan capacity. In this study has been examined participation and data substructure of strategic plans in public universities with questionnaire method and recommendations are presented by making statistical and descriptive evaluation of the results. It has been reveals that participation in the strategic plan preparation process in public universities is achieved succesfuly, but not sufficiently provided in the implementation, monitoring and evaluation processes. It has been determined that with the time of universites operate the importance of participation has been recognized and participation has increased in corparate universities. In addition, it has been observed that strategic plan data substructure have been created in universities but not supported by adequate personel and budget resources.