Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilere kuramsal yaklaşım
Theoretical approach to relations between organizational justice and organizational loyalty
  1. Tez No: 417621
  2. Yazar: BURCU KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet, Bağlılık, Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık, Justice, Loyalty, Organizational Justice, Organizational Loyalty
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
İşletmeler küresel rekabet ortamında mevcudiyetlerini sürdürebilmek için yönetim stratejilerini ve yapılanmalarını koşullara uygun hale getirmek durumundadır. Strateji geliştiren ve uygulamaları gerçekleştiren işgörenlerin örgütlerini ve işlerini benimsemeleri, kendilerini özdeşleştirmeleri ve amaç uyumunu gerçekleştirmeleri başarı için gereklidir. Bunun için işgörenlerin istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak planlamaların örgüt tarafından gerçekleştirilmesi önemlidir. Günümüzde işletmeler açısından ulusal ve uluslararası alanda rekabet avantajı elde edilmesinde işgörenin örgüte bağlılığını sağlayıcı yöntem ve araçların geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar göstermektedir ki çalışanlar arasında adil bir yaklaşım gösteren örgütlerde çalışanın örgüte bağlılığı artmakta ve bu bağlılık beraberinde örgüt içi motivasyon, performans ve etkinlik gibi değişkenleri de pozitif yönde etkilemektedir. İşgörenler, örgütsel kaynakların dağıtım kararlarının, bu kararların alınmasında izlenen süreçlerin ve bu süreçlerin uygulanması sırasında, bireyler arası ilişkilerin algılanan adaletine, literatürdeki tanımıyla“örgütsel adalet”algısına önem vermektedirler. Çünkü işgörenin iş tatmini, işten ayrılma niyeti, yönetime güven ve örgütsel bağlılıkları gibi çok sayıda işgören davranışı, onların örgütsel adalet algılarından etkilenmektedir. Bahsi geçen örgütsel davranışlar arasında yer alan örgütsel bağlılık ve onun en önemli öncülü olan, örgütsel adalet algısı ile arasındaki ilişkinin kuramsal açıdan incelenmesi, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; adalet, örgütsel adalet, örgütsel adalet teorileri, örgütsel adaletin türleri, örgütsel adaletsizlik ve sonuçları detaylı bir şekilde açıklanmıştır. İkinci bölümde; örgütsel bağlılık kavramı, tanımı, örgütsel bağlılık teorileri, örgütsel bağlılığı etkileyen faktörleri, örgütsel bağlılık göstergeleri, örgütsel bağlılığın sonuçları tartışılmıştır. Üçüncü bölümde; örgütsel adalet algısı ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler literatür ışığında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to continue their existence in a global competitive environment establishments have to align their strategies and structuring with the conditions. For success it is important that workers, who develop strategies and realize applications, interiorise their organizations and works and identify these with themselves and accord them with their targets. Therefore, employers should make their planning, which will meet their desires and need, via organizations. Today developing methods and means, which will make workers become loyal to the organization, is very important for the business in obtaining advantage in competition both in the national and international arena. Recent studies indicate that in organizations, which have just approach among workers, workers' loyalty toward the organization increases well besides this also affects variables such as motivation, performance and effectiveness in a positive way. Workers give importance to the perceived justice in interpersonal relations during adoption of organizational decisions, the processes that are followed during adoption of these decisions and during application of these processes which is named as“organizational justice”in the literature. Since much of workers' behavior such as workers' satisfaction at work, their tendency to leave work, trust in the administration and organizational loyalty are affected by their perception of organizational justice. Theoretical investigation of the relation between organizational loyalty, which is named among the organizational behavior, and perception of organizational justice, which is its most important premise, constitutes the objective of this study. In the first section/part of the study organizational justice, organizational justice theories, types of organizational justice, organizational injustice and its consequences are explained in detail. In the second section/part organizational loyalty concept, organizational loyalty theories, factors affecting organizational loyalty, indicators of organizational loyalty and the consequences of organizational loyalty are discussed. In the third section/part the relationship between perception of justice and organizational loyalty are brought into light.