Gıda sektöründe maliyet muhasebesi ve bir uygulama
Gida sektöründe maliyet muhasebesi ve bir uygulama
- Tez No: 417665
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliyet, Maliyet Muhasebesi, Sipariş Maliyeti, Ürün, İşletme, Cost, Cost Accounting, Order Costs, Product, Operation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Küreselleşme ve beraberinde getirdiği değişimler, pazara sunulan yeni ürünlerin artmasına neden olurken, üretim maliyetlerinin yapısında da önemli değişikliklere yol açmıştır. Geleneksel maliyet muhasebesi sistemi, değişimler karşısında işletme yönetiminin gereksinim duyduğu bilgi ihtiyacını sağlamada yetersiz kalmaktadır. Birçok işletme maliyet yönetimi ile ilgili çabalarını sadece işletme içinde bir ya da iki fonksiyonel grup üzerine odaklamaktadır. Bunun en büyük nedeni, daha az çaba ve koordinasyon gerektirmesidir. Yeni nesil maliyet düşürme çabaları, sadece işletme içinde oluşan maliyetler ile sınırlı kalmayıp işletme dışına çıkarak, tedarik zinciri boyunca hem yukarı akım hem de aşağı akım bağlantılar ile ilgili faaliyetler sonucu oluşan maliyetleri de kapsamaktadır. Bu çalışmada, işletme bünyesinde uygulanan maliyet yönetim tekniklerinin ve uygulamalarının kapsamı, hem alıcıları hem de tedarikçileri içerecek şekilde bir biçimde ele alınarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization and the changes it has brought together, which causes the growth of new products on the market, has led to significant changes in the structure of production costs. Traditional cost accounting system fail to provide the information needed by the business management in face of change. Many businesses related to cost management efforts are focused on only one or two functional groups within the enterprise. The biggest reason is that it requires less effort and coordination. The new generation of cost reduction efforts going beyond just business at the same time not limited to the costs incurred within the company upstream both along the supply chain as a result of activities related to both the downstream connections and also include costs incurred. In this study, business scope of cost management techniques and practices are implemented, while the way both receivers include both suppliers is considered.