Kırım Tatar Türklerinin kültürel hayatı (xx. yüzyıl ve sonrası)
The cultural life of Crimean Tatar Turks (20th century and afterwards)
- Tez No: 417677
- Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA UYDU YÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kırım, Kültür, Türkler, Tatar, Crimea, Culture, Turcs, Tatar
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 410
Özet
Kırım Tatar Türkleri söz konusu olduğunda daha ziyade tarih ve göç-sürgün sürecinin konu edildiği çalışmalarla karşılaşmak mümkündür. Söz konusu çalışmalarda Osmanlı – Kırım münasebetleri, Kırım Savaşı ve Kırım Tatar Türklerinin sürgün edilişi gibi konuların odak noktasını oluşturduğu görülmüştür. Bu sebeple tezimizde Kırım Tatar Türk tarihinin siyasî çerçevesini çizerek Kırım Tatar Türklerinin sosyal ve kültürel yaşamlarını ele alıp bu yöndeki ayırt edici özelliklerini ortaya koymak suretiyle bir katkı sağlamayı hedefledik.“Kırım Tatar Türklerinin Kültürel Hayatı (XX. Yüzyıl ve Sonrası)”başlıklı doktora tezimizde özellikle son dönemlerdeki Kırım-Türk kültürel kimliğini oluşturan unsurlar açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca XX. yüzyıl Kırım Türk ailesinin kültürel hayatı, dinî ve millî günleri, eğlence kültürü, görsel sanatlar ile geleneksel el sanatlarına değinilerek bunların giyim-kuşam kültüründeki görünümleri, Kırım Tatar edebiyatı ve kültürel hayatın edebiyat sahasına yansıması ve XX. yüzyıl Kırım Tatar basın-yayın faaliyetleri hakkında şimdiye kadar yapılanlara ilaveler yapmaya gayret ettik.
Özet (Çeviri)
On the subject of Crimean Tatar Turks, it is more likely to see the studies of history and emigration. In these studies, the Ottoman-Crimea and relations, Crimean War and the expulsion of the Crimean Tatar Turks are the important headlines. For this reason, we aim to fullfill a gap in the studies by studying the political framework of Crimean Tatar Turks history and their socio-cultural life. In this thesis,“The Cultural Life of Crimean Tatar Turks (20th Century and Afterwards)”we try to explain elements that form the cultural identity of Crimean Turks. The main headlines of the thesis are the cultural life of the Crimean Tatar Turk family, religious and national days, culture of entertainmet, visiual arts, traditional handicrafts, their traditional clothing, the Crimean Tatar literature, reflection of the cultural life to the literature. In additon to these topics, we examined the press and media activities of the Crimean Tatar Turks in the 20th century which have not been studied before.