Sinemada ütopya ve distopya: Children of Men filminin göstergebilimsel çözümlemesi
Utopia and dystopia in cinema: Semiological analysis of Children of Men film
- Tez No: 417678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİN TEREK ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Distopya, sinema, mitoloji, Dystopia, cinema, mythology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada öncelikle ütopya ve distopya kavramları açıklanmakta ve bu kavramların tarihsel gelişimi incelenmektedir. Bir fikrin ya da bir sanat eserinin, ütopyan ya da distopyan olabilmesi için içeriğinde hangi öğeleri barındırması gerektiği, bu öğelerin birbiriyle ilişkisi ve mitolojik kökenleri birinci bölümde araştırılmaktadır. Bir eserdeki ütopyan ya da distopyan öğeleri çözümleyebilmek için yararlanılacak olan göstergebilim yönteminin tarihçesi, dilbilim ve sinemayla ilişkisi ve farklı kuramcıların göstergebilimle ilgili çalışmaları, ikinci bölümde ele alınmaktadır. İkinci bölümde aynı zamanda ütopyan ya da distopyan öğeler barındıran filmlerden örnekler verilmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Children of Men filminin göstergebilim yöntemiyle çözümlenmesi; distopyan filmlerde var olan ortak göstergelerin mitler, kültürel kodlar ve ortak bilinçdışıyla etkileşim halinde olduğunu ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study it is intended to explain the historical evolution of utopia and dystopia notions in the first chapter. The aim is to establish the elements of utopia and dystopia in the fine arts and ideologies.This research serves to explain the mythological origin of utopia/dystopia notions and to reval the interaction between them. It is important how utopian or dystopian codes are formed in films, how they are used and how they contributed to the audience to make the sense of the film. In this study semiological analysis method has been used. In the second chapter the historical background of semiology is explained and significant films which have dystopian elements are examplified. It is tried to explain how the meaning was transferred by using dystopian images and codes in Alfonso Cuaron's film“ Children of Men”in the third chapter.